Divno

AKO STE VOLELI JUGOSLAVIJU, VOLEĆETE I OVU SERIJU: Vraća veru u bolji život!

Nova serija "Područije bez signala", reklo bi se, da ima srce veliko kao kuća! Neobična saradnja Hrvatske, Slovenaca i nas, poznati glumci, jugonostalgija...

Vesti
Autor:
AKO STE VOLELI JUGOSLAVIJU, VOLEĆETE I OVU SERIJU: Vraća veru u bolji život!
Foto: Printscreen Youtube/infoHVAC

Ne znamo da li postoji zdrava jugonostalgija i da li uopšte vredi pozitivno pričati o tom nekom tugaljivom osećanju prizavanja prošlosti koja očigledno nije ni upola bila tolko dobro koliko bismo mi voleli da priznamo ili da se sećamo.

Međutim, šta ako je taj neki period od pre 40 i više godina za neke ljude bio poslednji kad otvoreno mogu da kažu da su bili srećni i da svojim radom mogu da obezbede egzistenciju sebi i svojim voljenima, nebitno kako se država u kojoj su u tom trenutku zvala.

O tome, ali i mnogo čemu drugom saznaćemo u 6 epizoda hrvatske mini serije rađene u koprodukciji sa RTS-om - "Područije bez signala".

Serija jeste hrvatska ali toliko izbija Jugoslavija iz nje, da će se u toj zapizdini u kojoj kako joj ime kaže nema signala prepoznati bilo ko iz Šumadije ili Hercegovine ili severa Severne Makedonije.

Ko sve glumi i kakav je zaplet?

Dva glavna lika Oleg (Rene Bitorajac) i Nikola (Krešo Mikić) stižu u malo mesto sa namerom da pokrenu fabriku koja pravi turbine, sve po narudžbini kontraverznog biznismena iz Afrike.

Oleg je brz i sposoban da proda prase u Teheranu, Nikola je introvert razočaran poslovnim i ljubavnim neuspesima. Zatiču jedan uspavan i umrtvljen gradić koji drži lokalni krimos (Slavko Štimac kom se posle Crne Svadbe izgleda osladilo da glumi negativce). Pokretanjem fabrike i grad se budi, ljudi koji su pili ispred zadruge poslednjih 20 godina imaju ponovo veru u život.

Slavko Štimac
foto: Kurir / Marina Lopičić

Sa druge strane, vidimo i hipsterku Šeilu (Jovana Stoiljković), koja se posle neuspešnog puta u Berlin vraća razočarana kući i sreće Lipšu (Tihana Lazović), lokalku koju život nije mazio. Njih dve će biti love intrest dvojici Purgera.

Od radnika, koje je fabrika i malo mesto obeležila ili će obeležiti, tu su inžinjer Janda (Izudin Bajrović) i Branoš (Goran Bogdan).

Serija ima šest epizoda i svaka je ispričana iz vizure jednog od ovih likova.

Goran Bogdan
foto: Kurir/Marina Lopicic

Dovoljno tuge, smeha, besa i radosti je izmešano kroz 6 sati ove priče, povezanih partizanskom pesmom Konjuh planinom, koja je lajtmotiv serije, ali ono što isplivava iz same priče je nada i ono što ostaje iza čoveka. Kao inspiracija ili uticaj zbog čega će neko drugi postati bolji čovek.

Svaka dobra stvar koju neko od likova uradi možda neće nužno biti nagrađena odmah, ali će ostaviti dovoljno utiska na onog drugog da zna da se vredi boriti.

Malo je reći da su svo šestoro glumaca na vrhuncu svoje glumački moći, ali tako je. Sve što ste znali o ovo šestro glumaca zaboravite, jer u ovoj seriji oni će redefinsiati svoje karijere.

Serija je već prikazana u Hrvatskoj, a tek je očekuje televizijiski život u Srbiji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs