TUŽNA VEST

SVET MODE POTRESLA TUŽNA VEST: Preminuo je Andre Leon Tali, modna ikona i bivši kreativni direktor Voga! (FOTO)

Slavni pisac i bivši kreativni direktor VogA bio je smešten u bolnici gde se borio protiv nepoznate bolesti. Bitku je, nažalost, izgubio te je preminuo u 74. godini.

Vesti
Autor:
SVET MODE POTRESLA TUŽNA VEST: Preminuo je Andre Leon Tali, modna ikona i bivši kreativni direktor Voga! (FOTO)
Andre Leon Tali, Foto: Profimedia

Vest o njegovoj smrti brzo je preplavila društvene mreže, a dizajnerka Dajan von Furstenberg napisala je na Instagramu: 'Zbogom, dragi Andre. . Niko nije video svet na glamurozniji način od tebe… Niko nije bio veličanstveniji i imao više duha od tebe… Svet će biti manje radostan. Volim te i smejem se s tobom već 45 godina…. Nedostaju mi tvoji glasni krici…Volim te jako puno.'

Tali se Vogu pridružio 1983. kao direktor modnih vesti u časopisu. Vrlo brzo je postao desna ruka kreativne direktorke i glavne urednice Ane Vintur, a taj posao obavljao je od 1987. do 1995. Napustio je Vog 1995. i preselio se u Pariz, gde se vratio u W Magazine nakon što je ranije radio u izdavaštvu.

Nastavio je da doprinosi Vogu kao urednik sve dok se 1998. godine nije ponovo pridružio časopisu na puno radno vreme i to kao glavni urednik, pišući mesečnu kolumnu Style Fax. Na tom mestu ostao je sve do svog konačnog odlaska iz Voga, 2013. godine.

Tokom svoje karijere, Talije takođe sarađivao s prestižnim časopisima poput Women's Wear Daily, The New York Times i Interview Magazine. Takođe je i po njemu snimljen dokumentarac 'The Gospel According to André' objavljen 2018. godine.

U novembru 2020. objavio je memoare o svom životu i karijeri, pod naslovom 'The Chiffon Trenches', koji prikazuju njegov neverovatan put i uspon s prednjeg trema bakine kuće u Duramu u Severnoj Karolini do prvih redova mode.

Među mnogim detaljima u Tali je knjizi progovorio o kraju svog rada u Vogu I o tome kako je njegovo 30-godišnje prijateljstvo sa Anom Vintur na kraju prekinuto.

'Mislim da se moja veza s njom nalazi u santi leda. Nadam se da to neće potrajati zauvek,' rekao je Tali u intervju sa Gejl King 2020.godine.

Tali je nedavno razgovarao s Džejsonom Šilerom, zamenikom urednika magazina Pipl za Zapadnu obalu. 'Razgovarao sam s njim prošle nedelje, u sklopu priče na kojom trenutno radim. Baš u njegovom stilu – nekoliko dana sam ga zvao, slao mu poruke i pisao mejlove, a zatim sam dobio poruku čiji je sadržaj bio pisan velikim slovima i glasio je: 'Nazovi me sada,' Šiler, koji je intervjuisao Talija više puta tokom njegove karijere, priseća se njihovog poslednjeg razgovora.

' Kad ste Andreu postavili pitanje, morali ste biti spremni na odgovor. Uvek je imao odgovor. Imao je perspektivu o modi koja je nadilazila odeću i modne časopise - povezivao je tačke koje mnogi ljudi nisu mogli da vide, od piste preko likovne umetnosti do slavnih preko modela i fotografije do pop kulture,' ispričao je Šiler.

'Prošle nedelje naš intervju postala lekcija iz istorije mode, kao što je to često bivalo. Govorio je o jednom od najpoznatijih citata u celoj modnoj istoriji— ključnoj rečenici 'Ne ustajemo iz kreveta za manje od 10 hiljada dolara dnevno' koju je Linda Evanđelista rekla za Vog1990. I, Andre je, naravno, imao način da ga poveže. Rekao mi je: 'Danas bi bilo vrlo bitno da žena to kaže za sopstveni kapital. To se ne bi smatralo snobovskom, elitističkom stvari. Gledalo bi se na to kao da osoba s velikom vrednosti zagovara svoja prava.'

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs