tužna vest

PREMINUO NINO ČERUTI: Slavni italijanski dizajner koji je promenio način na koji se oblače muškarci!

Pionir italijanske mode Nino Čeruti preminuo je u 91. godini prenela je francuska agencija AFP.

Vesti
Autor:
PREMINUO NINO ČERUTI: Slavni italijanski dizajner koji je promenio način na koji se oblače muškarci!
Nino Čeruti, Foto: Profimedia

Nino Čeruti preminuo je u bolnici u severoistočnoj regiji Pijemont u kojoj je bio primljen zbog operacije kuka.

Čeruti bio je vodeći čovek koji je promenio način na koji se odevaju muškarci u 20. veku. Naime, od njega je potegla ideja sportske-elegancije jer je kombinovao modele koji su "opušteni" i elegantni.

Svoju kompaniju, Cerruti 1881, osnovao je 1967, u Parizu. Upravljao je italijanskom porodičnom firmom Lanificio Fratelli Cerruti, koju je 1881. godine osnovao njegov deda.

Italijanski modni dizajner, Đorđo Armani, studirao je kod Nina Čerutija.

Postaje šef porodične firme za proizvodnju vune nakon očeve prerane smrti. Ninov deda je osnovao fabriku tekstila u Bjeli, Italija, 1881. godine. Oslanjajući se na svoje iskustvo u proizvodnji odličnih tkanina, Čeruti se upustio u proizvodnju odeće kasnih 1950-ih. Njegova prva muška kolekcija, Hitman, prikazana je 1957. godine i smatrana je revolucijom u muškoj odeći u to vreme. Konačno, 1967. godine, lansirana je linija muške odeće Cerruti, koju je trebalo da prati kolekcija ženske odeće godinu dana kasnije.

Prvi butik Cerruti otvoren je 1967. na trgu crkve Svete Marije Magdalene u Parizu, gde je Čeruti preselio sedište kompanije kako bi se približio međunarodnoj modnoj prestonici. Proizvodnja tkanina pod imenom Lanificio Fratelli Cerruti i etiketa Hitman ostala je u Italiji.

Nino Čeruti
foto: Profimedia

Tokom godina, Čeruti je nudio žensku i mušku odeću, Cerruti 1881 tzv. difuzijsku liniju, luksuznu pret-a-porte konfekcijsku kolekciju pod nazivom Cerruti Arte, Cerruti Jeans, poslovnu kolekciju Fratelli Cerruti za muškarce i Cerruti 1881 Shapes za azijsko tržište, takođe i kao mirise i dodatke, odnosno aksesoare. Kasnije su linije odeće ponovo grupisane pod imenom „Cerruti 1881“. Čeruti je poznat po svojim klasičnim vunenim odelima i po tome što je uvek pokušavao da odgovori svakodnevnim izazovima, sa kojima se njihov potencijalni vlasnik suočava.

Godine 1978. kuća Cerruti je ušla u svet finih mirisa sa Nino Cerruti pour Homme, a uskoro su usledili Cerruti 1881 pour Homme 1990. i Cerruti Image 1998. godine, između ostalih mirisa.

U 1980-im, Čeruti započinje saradnju sa svetom filma. Od filma Boni i Klajd, Zgodna žena do Niske strasti, brend Cerruti dizajnirao je odeću za glumce kao što su Majkl Daglas, Džek Nikolson, Tom Henks, Brus Vilis, Šeron Stoun, Džulija Roberts, Robert Redford, Harison Ford, Al Paćino i Žan Pol Belmondo.

Godine 1994. Čeruti je bio zvanični dizajner Skuderija Ferari.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs