najnovije odluke

ČLANOVI KRIZNOG ŠTABA OTKRIVAJU: PCR test za prekid izolacije zaraženih BESPLATAN, a evo šta se ukida!


Kućna izolacija za zaražene koronavirusom trajaće 10 dana, a ako neko želi ranije da je prekine može da uradi PCR posle sedam dana o trošku države, koji mora biti negativan za prekid izolacije, odlučio je juče krizni štab! Takođe, biće ukinuta kućna izolacija posle izlaska iz bolnice.

Vesti
Autor:
ČLANOVI KRIZNOG ŠTABA OTKRIVAJU: PCR test za prekid izolacije zaraženih BESPLATAN, a evo šta se ukida!
Foto: Shutterstock

Srbija beleži rekordne brojeve zaraženih, pa je trebalo učiniti nešto da društvo nesmetano funkcioniše, odnosno da ljudi koji nisu razvili bolest i negativni su mogu da idu na posao, budući da omikron uglavnom daje mnogo blaže simptome nego prethodni sojevi virusa.

Prof. dr Sanja Radojević-Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) i članica kriznog štaba kaže za Kurir da će PCR za sve kovid pozitivne koji žele da prekinu kućnu izolaciju posle sedam dana biti besplatan, odnosno o trošku države.

- Kućna izolacija će ubuduće za obolele od kovida biti 10 umesto dosadašnjih 14 dana. A ukoliko žele ranije da je prekinu, posle sedam dana mogu da rade PCR test o trošku države. Ukoliko je test negativan, oslobađaju se obaveze da budu u kućnoj izolaciji. Takođe, ukidamo i izolaciju posle hospitalizacije, koja je bila 14 dana. Dakle, kad kovid pacijenti izađu iz bolnice, ne moraju da budu u kućnoj izolaciji - kaže za Kurir prof. Radojević Škodrić. Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, član kriznog štaba očekuje da od ponedeljka ono što je na jučerašnjoj sednici odlučeno, bude i ozvaničeno.

- Krizni štab je juče predložio, a "Batut" treba da napravi precizne smernice i unese ih u Stručno-metodološko uputstvo (SMU). Potom to treba da usvoji Vlada Srbije, kako bi bilo primenjivo u praksi, što se očekuje u ponedeljak. Dakle, mi smo predložili, a krajnja odluka i definisanje je u rukama "Batuta" i Vlade. Ako je zaražena osoba, kojoj je koronavirus potvrđen i testom, asimptomatski slučaj, odnosno nema nikakve kliničke znake bolesti, posle 10 dana može da izađe iz kućne izolacije. A posle sedmog dana može da uradi PCR test o trošku države i prekine izolaciju ukoliko je test negativan - objašnjava za Kurir prof. Tiodorović i dodaje da kod pacijenata koji imaju razvijenu kliničku sliku dužina kućne izolacije zavisi od trajanja simptoma, pa se može desiti u istoj mogu biti i 14 dana ako i dalje imaju simptome, a o čemu odlučuju lekari, koji i zatvaraju bolovanje i odlučuju o trajanju istog ako je reč o zaposlenom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs