Neverovatno

NOVOSAĐANI PROTIV IZGRADNJE MUZEJA ĐORĐU BALAŠEVIĆU: Kažu da nije primereno! A evo i zašto!

U Novom Sadu je planiran muzej u spomen na kantautora Đorđa Balaševića, ali Novosađani imaju zamerke

Vesti
Autor:
NOVOSAĐANI PROTIV IZGRADNJE MUZEJA ĐORĐU BALAŠEVIĆU: Kažu da nije primereno! A evo i zašto!
Foto: ATA Images

Predlog plana generalne regulacije Univerzitetskog parka u Novom Sadu naći će se pred odbornicima Skupštine grada 22. decembra.

Urbanisti su u sklopu parka predvideli muzej od više stotina kvadrata koji će biti namenjen preminulom novosadskom kantautoru Đorđu Balaševiću.

U Planu se navodi da će muzej imati galerijski prostor, multimedijalnu salu i druge prostorije. Prvobitno je predviđeno da prizemni objekat bude na 300 kvadratnih metara bruto prostora, ali je Gradska uprava za kulturu predložila povećanje muzejskih kapaciteta predviđenog muzeja i da se omogući izgradnja objekta maksimalne površine od 700 kvadrata.

Komisija za planove je prihvatila deo primedbe o spratnosti i maksimalnoj površini objekta.

Centar za razvoj demokratskog društva “Europolis” tražio je da se plan u celosti odbaci, jer bi muzej dodatno smanjio veličinu ovog odveć “nevelikog parka”. Njihovu primedbu komisija je odbila…

Društvo arhitekata Novog Sada takođe se osvrnulo na izgradnju muzeja i ocenilo da je neopravdano da se park posmatra kao slobodan prostor za ispunjavanje objekta. Smatraju da za muzej postoji adekvatnije mesto u izgrađenom tkivu grada.

Više novosadskih građanskih inicijativa je predložilo da se odustane od planiranja muzeja u parku i da se pronađe druga lokacija. Ocenili su tada da muzej posvećen kantautoru treba da bude na Salajci, delu grada koji je najpoznatiji po Balaševiću. Kao idealan prostor, predložili su zgradu na adresi Temerinska 1, koja je već zaštićena kao kulturno dobro, a u kojoj je već godinama kineska prodavnica.

Međutim, primedbu, i to van roka, dostavila je i Fondacija Balašević. Oni su ocenili da muzej treba planirati tako da omogući da objekat sadrži prodavnicu i kafeteriju sa 11 soba za smeštaj. Komisija je delom prihvatila primedbu.

Međutim, Novosađani se bune protiv izgradnje muzeja u parku, ali i gradnje soba uz muzej, jer smatraju da to nije primereno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs