TRI PESME ĐORĐA BALAŠEVIĆA ULAZE U UDŽBENIKE: Osnovci će ubuduće analizirati ova tri prelepa teksta!

Nije ih baš lako razumeti i nisu jednostavni, pa je na nastavnicima prelep zadatak da zajedno sa učenicima analiziraju pesma, pronalaze stilske figure, skriveni smisao i ta prenesena značenja, kaže profesorka Ivana Lučić

Lifestyle
Autor:
Foto: Kurir/Dragana Udovičić

Tri muzička dela jednog od naših najvećih kantautora u oblasti pop muzike, nedavno preminulog Đorđa Balaševića, završiće u udžbeniku za osnovnu školu.

Čast da neki novi klinci uče i analiziraju dela panonskog mornara dobile su numere "Drvena pesma" namenjena osmacima, dok su nižim razredima namenjene "D-mol" i "Devojka sa čardaš nogama".

Prof. Ivana Lučić iz novosadske OŠ "Kosta Trifković" kaže da je izbor interesantan.

"Važan je zato što je raznolik, a to je ono što odlikuje našeg dragog Đoleta Balaševića. Tako imamo "Devojku sa čardaš nogama" veselu, poletnu pesmu. Zatim "D mol", tužnu ljubavnu pesmu i za osmake "Drvenu pesmu" koja govori o snivanju jednog dečaka", kaže ona.

Profesorka smatra da je odabir pesama adekvatan.

"Nije ih baš lako razumeti i nisu jednostavni, pa je na nastavnicima prelep zadatak da zajedno sa učenicima analiziraju pesma, pronalaze stilske figure, skriveni smisao i ta prenesena značenja", zaključila je ona.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...