NJUJORK

NAJPOZNATIJA JELKA NA SVETU SVETLI PONOVO NAKON 2 GODINE: Tradicija se nastavlja! (VIDEO)

Ove nedelje, tačnije u sredu uveče, božićna jelka kod njujorškog Rokfelerovog centra ponovo je zasvetlila nakon skoro dve godine pauze. Mnogi Njujorčani upravo ovaj trenutak smatraju simbolom zimskih praznika.

Vesti
Autor:
NAJPOZNATIJA JELKA NA SVETU SVETLI PONOVO NAKON 2 GODINE: Tradicija se nastavlja! (VIDEO)
Foto: Profimedia

Zadnji put to se dogodilo 2019. zbog čega je Njujork Tajms posebno naglasio ovogodišnji trenutak paljenja lampica najpoznatijeg božićnog drveta na svetu. Znači li to da se sve polako vraća u normalu? Mnogi žele da verujeu da je tako.

Ovogodišnje stablo je 85-godišnja norveška smreka koja je visoka skoro 25 metara i teška gotovo 12 tona i dolazi s farme u Elktonu u Merilendu. Ekipe su neprestano radile kako bi umotale stablo u više od 50.000 raznobojnih LED lampica. Trodimenzionalna zvezda na vrhu stabla koštala je oko 1000 dolara, ima ima 70 šiljaka prekrivenih sa Svarovski kristalima, a dizajnirao ju je arhitekta Danijel Libeskind.

Dok se mnogi raduju doživljaju ovako raskošne božićne jelke, drugi su revoltirani činjenicom kako je i ove godine „stablo moralo da da svoj život“ zbog mesec dana prazničnog veselja. Za Njujorčane je to ipak višegodišnja božićna tradicija potekla od radničke klase. Naime, prvo božićno drvo ispred Rokfeler centra postavljeno je davne 1931. godine kada su se radnici udružili i svojim novcem kupili jelku. Muškarci su tada ukrasili jelku ručno izrađenim vencima koje su napravile njihove porodice. Od 1933. ovaj je trenutak postao tradicija koja traje još i danas.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs