vreme je da počnemo da gledamo filmove

POČELA SU PRVA PREDVIĐANJA: Ovo su filmovi i glumci koji će biti u trci za OSKARA! (VIDEO)

U prvi plan dolaze neka dobro poznata imena...

Vesti
14:08h Autor:
POČELA SU PRVA PREDVIĐANJA: Ovo su filmovi i glumci koji će biti u trci za OSKARA! (VIDEO)
Kejt Blanšet, Foto: Profimedia

U protekle dve godine, filmska se produkcija zbog pandemijskih uslova usporila, ali to ne znači da nismo imali prilike da pogledamo neka zanimljiva ostvarenja i originalne priče. Ako ništa drugo, malo se i demokratizovala, pa sada filmove s nekim od najzvučnijih imena možemo gledati i na striming servisima.

Iako je još rano, predviđanja za predstojeću trku za Oskara su već počela, a među dosadašnjim favoritima uglavnom su već neka dobro poznata imena.

Kao najizgledniji kandidati za najbolji film spominju se: ‘Belfast’, poluautobiografski film Keneta Brane u kojem glume Džejmi Dornan i Džudi Denč te ‘The Power of the Dog’, brutalni vestern koji prati vlasnika ranča koji terorizuje novu ženu svoga brata. Nju tumači Kirsten Danst kojoj mnogi predviđaju nominaciju za najbolju žensku sporednu ulogu.

Treći na listi favorita je ‘King Richard’, biografski film o ocu i treneru Serene i Venus, Ričardu Vilijamsu kojeg glumi Vil Smit. Dugo iščekivani bioskopski hit Denisa Vilneva ‘Dina’, svojom je scenografijom i epskom pričom osvojila gledaoce, ali i kritiku, pa se takođe nalazi u vrhu top lista.

Nominacije za Oskara ne bi bile to bez filmova o odrastanju: ‘CODA’ prati tinejdžerku, ćerku gluvih roditelja, koja otkriva svoj muzički talenat.

‘Licorice Pizza’, koji bi se uskoro trebalo da počne da se prikazuje, donosi priču iz sedamdesetih, o srednjoškolcu kojeg glumi Kuper Hofman (sin Filipa Sejmura Hofmana) i mladoj ženi u dvadesetima (tumači je Alana Hejm). Uz njih, u filmu se pojavljuju i Tom Vejst, Šon Pen i Bredli Kuper.

Bredli Kuper glumi u još jednom zanimljivom filmu koji će privući mnogo pažnje, trileru Giljerma del Tora: ‘Nightmare Alley’. U njemu je Kuper manipulativni član putujućeg cirkusa koji se spetlja s još opasnijom psihijatricom koju glumi Kejt Blančet.

Među najizglednijim nominacijama za najbolji film spominju se i ‘tick, tick… Boom!’ Lin-Manuela Mirande, biografska muzička drama o Džonatanu Larsonu, autoru slavnog mjuzikla ‘Rent’.

‘The Lost Daughter’ rediteljski je prvenac Megi Džilenhol snimljen prema romanu Elene Ferante, u kojem glume Olivija Kolman i Dakota Džonson, se također spominju među mogućim nominacijama za najbolju glavnu i sporednu glumicu.

Prvi samostalni projekat Džoela Koena bez uključenosti brata je ‘The Tragedy of Macbeth’, novi pogled na Šekspirovo delo u kojem glume Frensis Mekdormand i Denzel Vošington.

Zaista raznoliki naslovi i intrigantne priče dobar su temelj za uzbudljivu filmsku sezonu, ali do novih Oskara još ima vremena, pa se u međuvremenu možda pojavi još neki neočekivani kandidat za prestižnu nagradu.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs