Tragičan bilans

Broj poginule dece u saobraćaju raste: Smanjite brzinu, vežite mališanima pojas!

Čak četiri mališana stradala su u prva tri meseca ove godine u saobraćaju na putevima u Srbiji, dok je u istom periodu prošle godine poginulo jedno dete
Vesti
12:54h Autor:
Broj poginule dece u saobraćaju raste: Smanjite brzinu, vežite mališanima pojas!
Foto: Thinkstock

U prva tri meseca ove godine u saobraćaju na putevima u Srbiji poginula su četiri mališana, dok je u istom periodu lane poginulo samo jedno dete, što je alarmantan podatak, saopštila je danas Agencija za bezbednost saobraćaja.

Ovakav tragičan bilans posledica je nepažnje i nepoštovanja propisa od vozača motornih vozila i nepravilnog prevoza dece u vozilu od roditelja ili drugih odraslih, pa se skreće pažnja svim učesnicima u saobraćaju na propuste koje prave i tako ugrožavaju živote najmlađih.

Neophodno je da vozači shvate dečiju prirodu, da deca nisu dovoljno fizički, ni psihički razvijena i da se pripreme prilikom nailaska na zone gde se mogu očekivati deca, da smanje brzinu i povećaju oprez.

"Na roditelje i sve ostale vozače apelujemo da decu pravilno prevoze u sigurnosnim sedištima, odnosno vezuju sigurnosnim pojasom i tako izbegnu da u slučaju naglog kočenja i saobraćajnih nezgoda deca zadobiju povrede", poručuje se u saopštenju.

Važno je da se deci redovno posvećuje pažnja u smislu učenja pravilnog ponašanja, ali i daju pozitivni primeri u pogledu poštovanja saobraćajnih propisa od roditelja i drugih odraslih. Saobraćajne nezgode spadaju u pet najčešćih uzročnika smrti dece u svetu, a od 2010. do 2013. broj poginule dece u saobraćaju, zahvaljujući realizovanim aktivnostima, bio je u neprekidnom smanjenju. Agencija za bezbednost saobraćaja je prepoznala važnost saobraćajnog obrazovanja dece, pa je 2011. pokrenuta kampanja "Pažnja sad!", kroz koju se deci prenose osnovna znanja iz saobraćaja.

Od početka školske godine širom Srbije održan je saobraćajno-obrazovni čas za više od 10.000 mališana i podeljeno više desetina hiljada komada različitih obrazovnih i promotivnih materijala. Iako se bezbednosti dece posvećuje sve veća pažnja, povećanje broja poginule dece zahteva mobilisanje svih segmenata u sistemu bezbednosti saobraćaja, a jedan od najdelotvornijih načina da se ova tema dodatno istakne je i značajnije uključivanje medija, navedeno je u saopštenju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs