Tokom naredne dve godine

Beograd: 1.000 novih kamera na 800 lokacija snimaće saobraćajne i druge prekršaje

Jedan deo kamera biće opredeljen za otkrivanje saobraćajnog prekršaja crvenog svetla, nekorišćenje sigurnosnog pojasa, korišćenje mobilnog telefona suprotno pravilima, nepropisno preticanje...

Vesti
Autor:
Foto: Kurir / Marina Lopičić

Policija će u naredne dve godine u Beogradu instalirati skoro 1.000 stacionarnih kamera za video-nadzor na 800 lokacija, najavio je danas direktor policije Vladimir Rebić, ističući da će taj sistem u značajnoj meri omogućiti lakši rad policije na otkrivanju svih akata protivpravnog ponašanja.

 

On je za RTS naglasio da građani ne treba da strahuju da će zbog postavljanja kamera njihova privatnost biti ugrožena.

 

"Ovo će omogućiti lakši rad policije i podići svest kod građana da ne čine protivpravno ponašanje da ne bi bilo sankcionisani", rekao je Rebić.

 

U ovom trenutku, objasnio je, ima 61 lokacija gde postoji 107 kamera koje su značajno unapređene i one već rade. Reč je o kamerama čija je rezolucija izuzetno dobra i one mogu da prepoznaju registarske tablice, a u završnoj fazi je uspostavljanje funkcionalnosti prepoznavanja lica što će, ocenio je Rebić, biti značaj pomak u radu kriminalističke policije za prepoznavanje učinilaca krivičnih dela.

 

Jedan deo kamera biće opredeljen za otkrivanje saobraćajnog prekršaja crvenog svetla, nekorišćenje sigurnosnog pojasa, korišćenje mobilnog telefona suprotno pravilima, nepropisno preticanje, kaže direktor policije.

 

"To je značajno manji deo u odnosu na ono što ćemo imati za dve godine, kada bude hiljadu kamernih mesta. Fokus će biti na sprečavanju činjenja najtežih krivicnih dela, ubistava i drugih dela koja izazivaju uznemiravanje gradana", rekao je Rebić.

 

Prema njegovim rečima, projekat će ići fazno. U martu će biti novih 10 lokacija koje podrazumevaju postavljanje određene konstrukcije sa infrastrukturom za postavljanje jedne ili više kamera.

foto: Shutterstock

U junu će doći sledećih 50 mesta, u septembru 200, do kraja godine 400 i do kraja 2020. biće 800 mesta. Biće pokriveno gotovo sve najvažnije ulice u Beogradu, auto-put, odnosno magistralni putevi koji vode ka Beogradu.

 

"Imaćemo zaokružen sistem, jer nemamo dovoljan broj policijskih službenika da tek tako to posmatra i uočava. Kada se desi događaj kamere su tu da pomognu", kaže Rebić.


Građani nemaju nijedan jedini razlog da sumnjaju da će postojati minimum ili promil mogućnosti zloupotreba, naglašava Rebić, dodajući da će projekat u velikoj meri doprineti većoj bezbednosti građana.

 

Rebić je naveo primer iz 2014. kada se desio slučaj ubistva Luke Jovanovića na Brankovom mostu - da bi se otkrili počinioce tog dela pregledano je oko 96.000 sati, za šta se angažovalo 100 policijskih službenika u 30-tak dana.

 

"Da smo tada imali ovaj sistem potrošili bi sat vremena da pronađemo počinioca. To je neverovatna ušteda", kaže Rebić.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...