Šok

Vest koja je zabrinula svet: Korona virus može da izazove sterilitet kod muškaraca!

Danas je do nas stigla vest da je potvrđeno kako korona virus utiče na sterilitet kod muškaraca

Vesti
Autor:
Vest koja je zabrinula svet: Korona virus može da izazove sterilitet kod muškaraca!
Foto: Shutterstock

Teški slučajevi Covid-19 mogli bi uticati na kvalitet sperme, što bi verovatno moglo uticati na plodnost kod muškaraca, navodi se u novom istraživanju objavljenom u četvrtak u časopisu Reproduction.

"Ovaj izveštaj pruža prvi direktni dokaz do danas da infekcija COVID-19 narušava kvalitet sperme i reproduktivni potencijal muškaraca “, navodi se u studiji.

Međutim, stručnjaci koji nisu bili uključeni u studiju bili su odmah skeptični prema zaključku izveštaja i pozvali na oprez u prekomernom uopštavanju nalaza istraživanja.

Moramo da izrazimo oprez u interpretaciji ovih podataka. Na primer, autori navode da njihovi podaci pokazuju da "infekcija COVID-19 uzrokuje značajna oštećenja reproduktivne funkcije muškarca", ali zapravo samo pokazuje povezanost“, rekao je Alan Pacei, profesor andrologije na Univerzitetu Šefild.

"Obolevanje od bilo kog virusa kao što je grip može privremeno smanjiti broj vaše sperme (ponekad i na nulu) tokom nekoliko nedelja ili meseci. To otežava utvrđivanje kolika su smanjenja uočena u ovoj studiji specifična za COVID-19, nego samo zbog bolesti “, rekla je doktorka Čana Čaesina, savetnica za reproduktivnu endokrinologiju i andrologiju na Imperijal Koledžu u Londonu.

Pored toga, "važno je napomenuti da nema dokaza o virusu Covid-19 u spermi i da nema dokaza da se virus može preneti kroz spermu“, rekla je Alison Murdoč, koja je na čelu Nevcastle Fertiliti Centra u Međunarodnom centru za život, iz Velike Britanije.

Studija je rađena na 105 fertilnih muškaraca bez Covid-19 do 84 fertilnih muškaraca kojima je dijagnostikovan koronavirus i analizirali su njihovu spermu u intervalima od 10 dana tokom 60 dana.

U poređenju sa zdravim muškarcima bez Covid-19, studija je otkrila značajan porast upale i oksidativnog stresa u ćelijama sperme koje pripadaju muškarcima sa Covid-19. Virus je takođe negativno uticao na njihovu koncentraciju, pokretljivost i oblik sperme.

Razlike su bile prisutne u zavisnosti na težinu bolesti, utvrđeno je u studiji.

"Ovi efekti na ćelije sperme povezani su sa nižim kvalitetom sperme i smanjenim potencijalom plodnosti. Iako su se ovi efekti vremenom poboljšavali, oni su ostali značajno i povećani kod pacijenata sa COVID-19, a veličina ovih promena takođe je povezana sa ozbiljnošću bolesti “, rekao je vodeći istraživač Behzad Hajizadeh Maleki, doktor nemačkog univerziteta.

Međutim, nije iznenađujuće što Covid-19 može uticati na reproduktivni sistem muškarca jer se ACE2 receptori ili „isti receptori koje virus koristi za pristup tkivima pluća takođe nalaze u testisima“, rekao je Pacei, koji je takođe glavni urednik časopisa Human Fertility, piše CNN.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs