Slikar, pisac i novinar

Neponovljivi Momo Kapor bi danas napunio 77 godina

Provincijalac, Una, Beleške jedne Ane, Zelena čoja Montenergra samo su od neka dela pomoću kojih je Kapor još sa nama i po kojima će ga znati i buduće generacije
Vesti
02:32h Autor:
Neponovljivi Momo Kapor bi danas napunio 77 godina

Pre 77 godina, 8. aprila, u Sarajevu je rođen jedan od najpoznatijih srpskih književnika, pisac kultnih knjiga, slikar i novinar Momčilo Momo Kapor.

Kapor je neobičnom neposrednošću i lakoćom osvajao pažnju čitalačke publike, pišući na rubu komentara i svakodnevnih refleksija o stvarnosti naših vremena i njihovih protagonista.

Svojevrsni književni fenomen Moma Kapora prisutan je u našoj književnosti više od tri decenije. Kapor je diplomirao slikarstvo 1961. godine na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Pored velikog broja slika koje je ostavio, objavio je i veliki broj romana i zbirki priča. Autor je i velikog broja dokumentarnih filmova i televizijskih emisija, a po njegovim scenarijima snimljeno je nekoliko dugometražnih filmova.

Neka od njegovih najpoznatijih dela su romani Provincijalac, Ada, Zoe, Od sedam do tri, Zelena čoja Montenegra, Poslednji let za Sarajevo, Hronika izgubljenog grada, Beleške jedne Ane, Hej, nisam ti to pričala.

Njegova dela su prevedena na francuski, nemački, poljski, češki, bugarski, mađarski, slovenački i švedski jezik.

Kapor je umro je u Beogradu 3. marta 2010. godine, a iste godine, u novembru, njegova supruga Ljiljana osnovala je Zadužbinu "Momčilo Momo Kapor" i ustanovila godišnju nagradu iz oblasti književnosti i likovne umetnosti koja nosi njegovo ime, kao i festival "Momin krug".

Ovogodišnju nagradu "Momo Kapor" dobila je slikarka Mirjana - Mira Maoduš, za celokupno umetnicko stvaralaštvo. Nagrada će joj sutra biti uručena u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda.Ovo godišnje priznanje se dodeljuje naizmenično za doprinose u književnosti i likovnoj umetnosti, na dan rođenja Mome Kapora.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs