Optimizam u crnim danima

Jovan Ćirilov: Kriza je potrebna jer može da gura napred!

Vera u to da nešto može da se uradi, mnogo više može da ima pozitivno dejstvo, nego ako čovek digne šapice na gore, očajan je i uplašen od krize, ističe doajen teatra
Vesti
04:28h Autor:
Jovan Ćirilov: Kriza je potrebna jer može da gura napred!
Foto: Fonet

Doajen srpskog i eks-ju teatra Jovan Ćirlov, uoči Svetskog dana pozorišta 27. marta, sa optimizmom gleda na stanje u oblasti pozorišta kod nas i u svetu.

"To je ogromna tema. Stalno se govori o nekakvoj krizi pozorišta i u svetskim i u našim razmerama", izjavio je on i napomenuo da je na tu temu još u svojim mladim danima slušao Talulu Benkhed, čuvenu američku glumicu.

"Ona je kazala: celoga života slušam o krizi, a počela sam sa svojih 18 godina. Međutim, pozorište postoji i dalje, ima publiku, rade se novi autori, tako da se ja apsolutno ne slažem da je kriza", naveo je Ćirilov.

"I ja bih rekao - kriza ako je drugačije protumačimo, kriza ili neka dramatika, potrebna je u svakoj oblasti, jer ona može da gura napred", istakao je on i dodao da, na primer, nezadovoljstvo mladih sadašnjim stanjem ili ranijom generacijom mogu da pokrenu stvari na bolje.

Na pitanje da li su za situaciju u domaćem teatru odgovorni materijalni, organizacioni ili neki drugi faktori, odgovorio je da su ovi problemi uvek kompleksni.

"Naravno da je materijalna situacija negativan faktor koji vuče na dole, ali mislim da on nije odlučujući. I u najtežim okolnostima, i kada je bilo manje para, tokom mog dugog pozorišnog života, više su zavisile te stvari od darova, talenata i mašte nego od materijalnih prilika", ocenio je on.

Ipak, sa osmehom je primetio kako "ne bi voleo da ga čuju oni koji odlučuju o parama, da kažu: evo Ćirilov je rekao, a on ima iskustva - može i bez para, što da im dajemo kad mogu i bez toga".

Na pitanje kako to da pozitivno gleda na stvari u vreme u kojem dominiraju negativne vesti, odgovorio je da on "jeste optimistička priroda, ali da malo i gaji to kod sebe".

"Vera u to da nešto može da se uradi, mnogo više može da ima pozitivno dejstvo, nego ako čovek digne šapice na gore, očajan je, uplašen od krize i tako dalje. Važna je ta borba, konflikt, ona je u samoj prirodi pozorišne umetnosti", zaključio je Ćirilov.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs