novi test pljuvačke

Bolnica u Izraelu testira brži, precizniji i jeftiniji test na korona virus!

Svaki novi test košta manje od 25 centi, a aparat manje od 200 dolara

Vesti
Autor:
Bolnica u Izraelu testira brži, precizniji i jeftiniji test na korona virus!
Foto: Shutterstock

Novi test pljuvačke mogao bi da otkrije za manje od sekunde da li je osoba zaražena novim korona virusom, saopšto je danas najveći medicinski centar u Izraelu.

Specijalni spektralni uređaj analizira sadržaj bočice u koju pacijenti najpre pljunu nakon što isperu usta posebnim rastvorom. Uzorak se obasjava svetlom i analizira se reakcija kako bi se utvrdilo da li je prisutan virus.

S obzirom na to je mašina sposobna da uči, test je vremenom sve precizniji.

Eli Schvartz iz Centra za geografsku medicinu i tropske bolesti Medicinskog centra Sheba, koja vodi istraživanje, saopštila je da je ova metoda jednostavnija od PCR testa koji se obično koristi za detekciju KOVID-19.

"Do sada smo imali veoma obećavajuće rezultate sa ovom novom metodom, koja će biti znatno lakša za primenu i znatno jeftinija", rekla je Schvartz.

Centar je objavio da u inicijalnom kliničkom ispitivanju učestvuje nekoliko stotina pacijenata i da je uređaj koji sadrži tehnologiju veštačke inteligencije uspeo da identifikuje prisustvo virusa u telu stopom uspešnosti od 95 posto.

"Količina virusa u pljuvački pacijenta povećava se sa napredovanjem bolesti", rekao je stručnjak za molekularnu virologiju na Jevrejskom univerzitetu u Jerusalimu, naglasivši da je veliki izazov u tome da se virus prepozna kod ljudi koji su "na samoj granici".

On je ocenio da će novi test predstavljati veliki korak napred ukoliko njegova efikasnost bude potvrđena u poređenju sa tehnologijom koja se sada koristi.

Izraelska kompanija Newsight Imaging, koja je razvila novi test, radi na tome da dobije odobrenje od regulatora radi iznošenja proizvoda na tržište.

Naučno otkriće: Evo kako geni mogu uticati na komplikacije kod zaraženih koronom!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs