ekonomski šok

Korona ukopala globalni turizam: Gubitak od 195 milijardi dolara!

Određena su tri moguća ishoda, a čak i prema najboljem od njih očekuje se pad od 58 odso u odnosu na prethodnu godinu

Vesti
Autor:
Korona ukopala globalni turizam: Gubitak od 195 milijardi dolara!
Foto: Shutterstock

Pandemija korona virusa paralizovala je putovanja širom sveta, a dolazak turista se gotovo prepolovio u prva četiri meseca ove godine, saopštila je UN-ova Svetska turistička organizacija (UNWTO).

Umesto da predstavlja procvat turističke sezone, april se pretvorio u katastrofu, a međunarodni dolasci pali su za 97 posto, navodi UNWTO. To znači povećanje veće od 40 posto u odnosu na pad u martu.

"Između januara i aprila 2020. godine dolasci turista su pali za 44 odsto, što znači gubitak od 195 milijardi dolara za međunarodni turizam", stoji su saopštenju.

Procenjujući mogući ekonomski pad zbog pandemije, UNWTO je ranije saopšto da bi se zbog ograničenja putovanja moglo izgubiti između 910 milijardi i 1,2 biliona dolara prihoda u turističkom sektoru, te ugroziti 120 miliona radnih mesta.

"Nagli i veliki pad broja turista preti radnim mestima i ekonomijama.

"Ključno je da se pokretanje turizma bude prioritet, te da se time upravlja odgovorno", izjavio je generalni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

U drugom izveštaju UN-ova agencija ističe da kriza još uvek nije gotova, te da se turizam polako pokreće dok zemlje ukidaju ili barem ublažavaju restrikcije.

Nove mere kriznog štaba: Na ovim mestima su maske obavezne! Za nepoštovanje sledi kazna!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs