Mirosna Marija

Evo zašto je bitno da na današnji dan žene odmaraju: Blaga Marija dobrim ženama ispunjava želje!

Otiđite u crkvu i zapalite sveću

Vesti 04.08.2020. - 10:30h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Profimedia

Blaga ili Blažena Marija spada u nepokretne praznike i iako nema "crveno slovo" u crkvenom kalendaru, toga dana se, kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku ništa ne radi u kući niti u polju.

 

Kao i na dane Ognjene Marije i Trnove Petke, na praznik Blage Marije domaćice treba da odmaraju. Narod veruje da nije dobro bilo šta raditi u kući ili na polju, da se svetica ne bi uvredila.

 

Sa druge strane, veruje da dobre i poštene žene, koje žive ispravnim i bogougodnim životima, uvek, a naročito na današnji dan, imaju zaštitu ove Blage Marije.

 

Narod veruje da, ako na njen praznik, žene odu u crkvu, pomole joj se i zapale sveću, mogu tražiti ispunjenje jedne želje i svetiteljka ih svakako neće odbiti.

 

Postoji pesma u narodu koja kaže:

 

Ognjem prži Ognjena Marija,

 

Gromom bije Gromovnik Ilija,

 

Mirom miri Mirnosna Marija…

foto: Wikipedia

 

Marija Magdalena u Žitijima svetih pominje se kao "mironosica ravnoapostolska", rodom je iz iz gorskih predela Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena.

 

U svojoj mladosti je bila grešnica, ali ju je Isus izbavio od grehova, a kasnije je postala njegova učenica, pratila ga je i slušala njegove propovedi.

 

Zajedno sa Presvetom bogorodicom tugovala je pod raspetim Hristom na Golgoti i tri puta je posetila njegov grob.

 

Prema jevanđeljima, posle Vaskrsenja Gospod joj se dva puta javio, dok se u predanju tvrdi da je posetila Rim, gde je caru Tiberiju darovala crveno bojeno jaje i pozdravila ga rečima: "Hristos vaskrse!" (veruje se da je običaj farbanja vaskršnjih jaja vezan za ovaj događaj) i pred njim optužila Pontija Pilata, rimskog prokuratora u Judeji, da je nepravedno osudio Isusa Hrista.

 

Pilat je potom iz Jerusalima premešten u Galiju.

 

Iz Rima je Marija Magdalena otišla u Efes gde je pomagala svetom Jovanu Bogoslovu u propovedanju jevanđelja.
Život je završila mirno u Efesu, a njene svete mošti kasnije su prenete u Carigrad.

 

Blaga Marija je, po narodnom verovanju, sestra Svetog Ilije Gromovnika.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs