saznajte više

Otkriven datum dodele Oskara 2021: Zbog epidemije biće raznih izmena!

U ponedeljak Akademija filmskih umetnosti i nauka donela je neočekivanu odluku da pomeri datum održavanja dodele Oskara naredne godine, sa predviđenog 28. februara na 25. april.

Vesti
23:22h Autor:
Otkriven datum dodele Oskara 2021: Zbog epidemije biće raznih izmena!
Foto: Profimedia

Kao obrazloženje navode zdravstvenu krizu koja je zadesila planetu, ali i zatvaranje bioskopa u najvećim centrima – Njujorku i Los Anđelesu, još u martu. Ovo odlaganje donosi sa sobom još jednu novinu, a to je da će u trci za nagradu učestvovati filmovi koji su prikazani na velikim ekranima u periodu između 1. januara 2020. i 28. februara 2021. Mesto održavanja ostaje nepromenjeno, te će nominovani u svim kategorijama i publika prošetati Dolbi teatrom u Los Anđelesu. Ukoliko želite da otkrijete još detalja, ostanite sa nama i u nastavku.

Donedavno su kružile priče da će se ceremonija održati virtuelno ili da će biti pripremljena unapred, pa emitovana, međutim organizatori su za sada odustali od te ideje. Ukoliko se dogodi drugi talas virusa, za šta postoji mogućnost, otvorena je opcija još jednog pomeranja datuma, pa čak i otkazivanja.

Ovo nije prvi put da se dodela Oskara ne održava u planiranom terminu, već zapravo treći, ali ovo je tek drugi put da se produžava rok kojim će biti obuhvaćeni filmovi koji učestvuju u takmičarskom programu. Prvi put kada se to dogodilo bilo je još 1933. godine, i to sa razlogom. Naime, od tada imamo format koji se danas primenjuje, koji podrazumeva da u trku ulaze ostvarenja prikazana od januara do decembra prethodne godine. Na objavi odmah ispod, pogledajte predviđene datume i izmene.

Najavljene su još neke izmene, a jedna od njih odnosi se na dužinu prikazivanja filmova u tržnim centrima u Los Anđelesu. Ranije je jedan od uslova bio da se ostvarenje koje pretenduje na nagradu nalazi na repertoaru najmanje 7 dana uzastopno u nekom od velikih centara, a sada će u igru ući i filmovi koji se do sada nisu prikazivali, usled zatvaranja bioskopa, i koje su gledaoci videli samo u svojim domovima.

Pored svega navedenog, postoje i ograničenja koja se odnose na platforme Netflix i Disney+. Naime, samo oni filmovi čije emitovanje je zakazano u bioskopima, imaće priliku da se nađu u konkurenciji za neku od statua. Jedan od primera, jeste ostvarenje Trolls: World Tour. Ova mera je trenutna i zavisi od datuma otvaranja bioskopa. Za kraj, pored spomenutih gradova – Njujorka i Los Anđelesa, i druge metropole dobijaju priliku da prve prikažu film, i tako mu pruže šansu da se eventualno domogne nagrade. Reč je o San Francisku, Čikagu, Majamiju i Atlanti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs