koji je vaš favorit?

5 BIOGRAFSKIH FILMOVA O MUZIČARIMA: Ove naslove morate pogledati makar jednom u životu! (VIDEO)

Nakon velikog uspeha filmova Boemska rapsodija (2018) o grupi Kvin i Roketmen (2019) o Eltonu Džonu, čini se da se publika ponovo uželela ostvarenja o legendarnim muzičkim izvođačima.

Filmovi
Autor:
5 BIOGRAFSKIH FILMOVA O MUZIČARIMA: Ove naslove morate pogledati makar jednom u životu! (VIDEO)
Foto: Profimedia

Filmski studiji u Holivudu su blagovremeno reagovali, pa je trenutno u planu snimanje filmova o Elvisu Prisliju, Bobu Dilanu, Majklu Džeksonu i mnogim drugim pop zvezdama.

Dok čekamo ova ostvarenja, red je da se osvrnemo na neke od najuspelijih biografskih filmova o muzičarima koji su izašli u poslednjih par decenija. Ovog puta ćemo vam predstaviti njih pet.

Love & Mercy (2014)

U fokusu ovog filma je Brajan Vilson, lider grupe Bič Bojs. Radnja filma se dešava u dva vremenska perioda, tokom šezdesetih, kada je ovaj bend snimao svoj najbolji album Pet Sounds, i tokom osamdesetih, kada je Vilson imao velikih problema sa svojim mentalnim zdravljem. Mlađeg Vilsona tumači Pol Dejno, a starijeg Džon Kjuzak.

Hod po ivici (2005)

Hoakin Finiks je Džoni Keš u veoma uspešnom filmu o popularnom izvođaču kantrija. Njegovu ženu Džun Karter igra Ris Viterspun, koja je za ovu ulogu nagrađena Oskarom. Film prikazuje većinu relevantnih momenata iz prve faze karijere popularnog pevača, poznatog i kao Čovek u crnom, ali i njegovu borbu sa zavisnošću od alkohola i droge sredinom šezdesetih.

Kontrola (2007)

Kontrola je biografski film o Ijanu Kertisu, frontmenu veoma uticajne grupe Džoj Divižn. Scenario filma je napisan na bazi memoara Debre Kertis, Ijanove žene, koja je s njim bila u vezi od 1973. do 1980, kada je tada 23-godišnji pevač izvršio samoubistvo. Kontrola se osvrće na važne momente u životu ovog talentovanog muzičara, uključujući i nastanak grupe Džoj Divižn, njegovu borbu sa epilepsijom, ali i njegovu preljubu sa belgijskom novinarkom Anik Onore.

Nowhere Boy (2009)

Teško je napraviti dobar film o Bitlsima koji je posvećen svim fazama njihove karijere. Toga je bio svestan i Sem Tejlor-Džonson, reditelj ostvarenja Nowhere Boy, zbog čega je odlučio da se priča njegovog filma fokusira samo na mladog Džona Lenona i njegov odnos sa njegovom tetkom, majkom i mladim Polom Mekartnijem. Lenona u ovom filmu tumači Aron Tejlor-Džonson.

Get On Up (2014)

Pokojni Čedvik Bouzmen je jednu od svojih najboljih rola ostvario u filmu Get On Up, u kome je igrao Džejmsa Brauna. U pitanju je veoma zabavan biografski film o „kumu soula“ koji prikazuje odakle je on potekao, kako je napravio prve korake u svetu muzike, šta ga je inspirisalo da promeni svoj zvuk, a tako i zvuk celokupne popularne muzike, kao i njegove manje slavne momente, zbog kojih je ponekad bio u problemu sa zakonom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs