odluka

Sankcije za sve koji na poslu nemaju masku: Kazne od 20.000 do pola miliona dinara!

Nova uredba Vlade Srbije

Vesti 23.05.2020. - 20:05h Autor: Stil/RTS
Foto: Shutterstock

Korona virus je oslabio, ali je i dalje jedna od njegovih najozbiljnijih karakteristika brzo širenje i prenošenje, a na to upozorava i situacija u Vranju.

 

Martina Furtula, v. d. direktorke Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad i zapošljavane kaže za RTS da je Ministarstvo pripremilo predlog uredbe koja se odnosi na sprečavanje rizika izloženosti zaposlenih koronavirusu.

 

Martina Furtula je gostujući u Dnevniku RTS-a rekla kako u Ministarstvu veruju da će na narednoj sednici Vlade ta uredba i biti usvojena, jer smo do sada imali uredbe koje su se odnosile samo na određene delatnosti trgovina, ugostiteljskih objekata i gradilišta.

 

"Ovom uredbom to proširujemo i na sve ostale poslodavce i na sve druge delatnosti", kazala je Furtula.

 

Prema njenim rečima, za sve poslodavce i zaposlene biće obavezno da na ulazu u radni prostor izvrše dezinfekciju, da ukoliko je moguće poslodavac oraganizuje poslove tako što će uvesti drugu i treću smenu, da u zatvorenom prostoru ako je nemoguće obezbediti udaljenost između zaposlenih obavezno koriste zaštitne maske.

 

Hoće li ove godine u Srbiji biti maturskih večeri: Ministar Šarčević otkriva!

foto: Shuterstock

"Epidemija je još uvek tu. Ovo što Vlada ublažava mere ne znači da trebamo da se opustimo, sve do onog trenutka dok se epidemija ne odjavi", istakla je Furtula.

 

Navodi da klima uređaji u određenim industrijama moraju da rade.

 

"U određenim tehnološkim procesima to je neizvodljivo. Savetujemo poslodavcima da u takvim slučajevima organizuju drugačije rad tako da na takvim mestima bude mali broj zaposlenih", istakla je Furtula

 koja stiče da su uredbom propisane kazne.

 

"Za poslodavce je to od 50.000 do 500.000 dinara, a za zaposlene 20.000 dinara. Do sada nismo imali kazne za poslodavce, ali je pokrenuto osam prekršajnih i jedna krivična prijava tokom vanrednog stanja. Nakon usvajanja uredbe i inspekcija će nastaviti da kontroliše primenu mera bezbednosti i zdravlja na radu još jače nego što je to bio slučaj do sada", zaključila je Furtula.

 

U Srbiji još 68 ljudi pozitivno na korona virus: U protekla 24 sata preminula još jedna osoba

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs