Zaštitnik građana

Posledice korona virusa: 1. maj u znaku otkaza i povrede prava radnika

Zoran Pašalić navodi da su u riziku od korona virusa najviše izloženi zdravstveni radnici, ali i prodavci, predstavnici policije i vojske, poštari, volonteri, novinari

Vesti
11:46h Autor:
Posledice korona virusa: 1. maj u znaku otkaza i povrede prava radnika
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je da se ove godine Međunarodni praznik rada, 1. maj, obeležava u potpuno novim okolnostima izazvanim epidemijom korona virusa i u vanrednom stanju, koji su uticali i na položaj radnika.

"Broj otpuštenih radnika, naročito iz privatnog sektora, i dalje je nepoznat javnosti, dok su oni koji obavljaju radne zadatke na poslu na različite načine izloženi infekciji od koronavirusa, od čijih posledica su, nažalost, neki i stradali", rekao je Pašalić u pisanoj izjavi.

Navodi da su u riziku od korona virusa najviše izloženi zdravstveni radnici, ali i prodavci, predstavnici policije i vojske, poštari, volonteri, novinari.

On je precizirao da građani najčešće u svojim pritužbama navode da im se bez objašnjenja uručuju otkazi, da su primorani da ostavljaju decu bez roditeljskog nadzora zbog odlaska na posao, ali i da rade u nebezbednim uslovima, bez zaštitne opreme i propisanih procedura rada.

"Od ukupnog broja obraćanja građana u ovom periodu, čak 20 odsto se odnosi na povredu radnih prava", izjavio je Pašalić.

U narednom periodu Zaštitnik građana će posvetiti pažnju i zaštititi prava preduzetnika i malih i srednjih preduzeća, koji predstavljaju značajan faktor u ekononomskom životu i prosperitetu zemlje.

Кako u obraćanjima navode, trenutna situacija je otežala njihovo poslovanje, što je i povod da Zaštitnik građana nadalje prati ostvarivanje prava građana i u ovoj oblasti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs