Nije baš za prave sladokusce

Da li biste je probali: Pica sa rokom trajanja tri godine (FOTO)

Iako je, naizgled, identična običnoj pici, ovaj italijanski specijalitet napravljen specijalno za američke vojnike na terenu ima rok trajanja od čak tri godine, a jedina mana joj je što nije vruća
Vesti
11:50h Autor:
Da li biste je probali: Pica sa rokom trajanja tri godine (FOTO)
Foto: AP

U želji da udovolje svojim vojnicima, američki naučnici napravili su picu koja ostaje "sveža" čak tri godine. Ova pica nazvana "sveti Gral" delo je laboratorije za vojna istraživanja Natik koja je želela da izađe u susret američkim vojnicima kojima je upravo čuveni italijanski specijalitet omiljeno jelo.

Iako je, naizgled, identična običnoj pici, ova "vojnička" je specifična po tome što ima rok trajanja od tri godine. Naime, naučnici-kulinari uspeli su da delimičnom izmenom recepta reše glavni problem, tj. da spreče da vlaga iz nadeva natopi koru i učini picu gnjecavom.

Oni su promenili kiselost sastojaka u pici kako bi sprečili razvoj bakterija i truljenje. Takođe su poboljšali i pakovanje kojem su dodali metal koji apsorbuje vazduh. Rezultat je pica koja možda neće oduševiti sladokusce, ali će se svakako dopasti vojnicima na terenu kojima su konzerve dosadile.

"Ima manje više ukus klasične pice koju biste sami pripremili kod kuće", objasnila je Džil Gejts, direktorka laboratorije.

"Jedina mana joj je što nije vruća", dodala je ona.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs