Kao u snovima

Zvuči idealno: Kompanije koje dozvoljavaju neograničene odmore

"Beskrajno leto", kako ga nazivaju, obično kombinuje odmor, bolovanje i slobodne dane bez vremenskog ograničenja. Iako kompanije brinu da će zaposleni to zloupotrebljavati, većina radnika se boji da bi predugačak odmor mogao da ugrozi njihovu reputaciju
Vesti
06:30h
Foto: Thinkstock

Kako bi naterali zaposlene da idu na odmor da bi bili što produktivniji u kancelariji, neke kompanije su ustanovile novi koncept: neograničeni plaćeni odmor.

 

"Beskrajno leto", kako ga nazivaju neke firme, obično kombinuje odmor, bolovanje i slobodne dane bez vremenskog ograničenja. Iako su neke velike kompanije već prihvatile ovu ideju, prerano je da se ovaj koncept nazove trendom, jer samo 1 odsto kompanija pruža ovakav odmor, pokazali su rezultati američkog Udruženja za upravljanje ljudskim resursima. Ali one su i te kako zadovoljne rezultatima.

 

"Ljudi cene fleksibilnost i dobro balansiraju svoje odmore sa odmorima kolega i poslom koji svi želimo da završimo", rekao je portparol Netfliksa Džonatan Frajdlend.

 

"Ideja je da procenjujete zaposlene na osnovu njihovog posla i rezultata", smatra Den Prajs, osnivač i predsednik kompanije za obradu kreditnih kartica Graviti Pejvments iz Sijetla. Prajs je naročito istakao jedan koristan primer:

 

"Imamo zaposlenog čija se majka bori sa rakom. Neograničeni odmor omogućava ovom radniku da ne brine o trošenju odmora ili o riziku da će ugroziti svoju ugled."

 

Iako kompanije mogu da brinu oko toga da će zaposleni da iskorišćavaju ovu mogućnost, većina radnika se boji da bi predugačak odmor mogao da ugrozi njihovu reputaciju. Ispostavilo se da radnici uzimaju za odmor otprilike isti vremenski period kao i oni sa tradicionalnim plaćenim odsustvom.

 

Kompanije takođe da imaju i finansijsku dobit, jer ako jedan zaposleni napusti firmu, kompanija ne mora da mu plati za neiskorišćene slobodne dane.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...