Nuklearna fizika

Nemci izmerili elektron

Naučnici sa Instituta Maks Plank za nuklearnu fiziku u Hajdelbergu obavili su merenje elektrona pomoću uređaja nazvanog "Peningova zamka" koji zarobljava elektrisane čestice kombinacijom magneta i električnih polja
Vesti
16:20h Autor:
Nemci izmerili elektron
Foto: Thinkstock

Nemački naučnici izjavili su danas da su obavili dosad najpreciznije merenje mase elektrona, jednog od gradivnih delova materije.

Ovaj podatak će biti od posebne koristi istraživačima u testiranju "standardnog modela" fizike - opšte prihvaćene teorije o česticama i silama koje čine univerzum, naveli su oni.

Elekroni su subatomske čestice negativnog elementarnog naboja koji okružuju jezgro atoma. Otkrio ih je 1897. godine britanski naučnik Džozef Džon Tomsom.

Tim predvođen Svenom Šturmom sa Instituta Maks Plank za nuklearnu fiziku u Hajdelbergu obavio je merenje elektrona pomoću uređaja nazvanog "Peningova zamka" (Penning trap), koji zarobljava elektrisane čestice kombinacijom magneta i električnih polja.

Oni su izmerili elektron vezan za jezgro ugljenika čija je masa poznata. Prema proračunu nemačkih naučnika, koji je 13 puta preciziniji od prethodnih pokušaja, elektron ima 0.000548579909067 jedinice atomske mase.

"Ovim je postavljen temelj budućim fundamentalnim eksperimentima u fizici i preciznim testiranjima standardnog modela", navodi se u studiji objavljenoj u časopisu "Nature".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs