Ruski astronauti obavili su prvu berbu povrća koje su zasadili na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MS S).

Oduševljeni eksperimentom, naučnici na svemirskoj stanici preciziraju da su "svemirski" plodovi u potpunosti jestivi.

"Proba sa graškom je naročito obećavajuća", tvrde oni. Astronauti su uspeli da uzgoje japansko povrće i pšenicu čija su zrna odličnog kvaliteta, izjavila je Margarita Levinskih, naučnica Instituta za biomedicinska pitanja pri Akademiji nauka u Moskvi.

Ruski astronauti planiraju da do iduće godine uzgoje i pirinač, paradajz i paprike u staklenoj bašti MS S-a, na kojoj prethodno moraju da izvrše određene popravke, prenosi ruska agencija RIA Novosti. Uzgajanje ovih kultura ima prvashodno za cilj da se astronautima obezbedi hrana tokom višemesečnog boravka na stanici, ali i da se proveri da li biljke koje rastu u svemiru trpe genetske promene.

povrce.jpg
Foto: Thinkstock

Trenutno, MS S se redovno snabdeva hranom sa Zemlje. Pre nekoliko nedelja, astronautima je komercijalnim letom dopremljeno 1.300 kilograma opreme i hrane.

Početkom godine, američka svemirska agencija NASA saopštila je da će vek MS S-a biti produžen za četiri godine zahvaljujući finansijskim garancijama američke vlade.Svemirska laboratorija će tako nastaviti da funkcioniše do 2024. godine.

Proba sa graškom je naročito obećavajuća, poručili su ruski astronauti koji su uspeli da uzgoje japansko povrće i pšenicu i planiraju da posade pirinač, paradajz i paprike