Svemirski div

Pronađena ogromna crna rupa: 17 miliona puta veća od sunca!

Crne rupe su veoma gusta područja u prostoru, odnosno vremenu u kojima je gravitaciona sila toliko jaka da joj čak ni svetlost ne može pobeći, što ih zapravo čini nevidljivim
Vesti
17:52h Autor:
Foto: Ilustracija / Thinkstock

U pustom i sasvim neočekivanom delu svemira, astronauti su pronašli divovsku crnu rupu, koja ima oko 17 miliona puta veću masu od Sunca, piše časopis Nature.

 

Astronomi sa Univerziteta Kalifornija objavili su da su svemirski divovi poput ove rupe u neočekivanom delu puno češće nego što se to najpre mislilo,prenosi AFP.

 

"I dok je pronalazak ovako velike crne rupe u nekom krcatom delu svemira zapravo očekivan - kao kada bi se naletelo na neboder na Menhetnu, manje je verovatno da se  ovakve crne rupe nađu u svemirskim "predgrađima"", saopštili su astronomi.

 

Inače, velike, zvezdama bogate galaksije gde su naučnici ranije nalazili velike crne rupe, vrlo su retke. One manje poput NGC 1600 u kojoj je divovska rupa pronađena, mnogo su češće, ali do sada se nije mislilo da one mogu da budu "domaćini" ovako velikim rupama. Stoga se postavlja pitanje da li je ovo vrh ledenog brega, rekao je koautor studije Čung-Pei Ma.

 

"Možda postoji puno više ogromnih crnih rupa tamo gde ih čovek ne bi očekivao", naveo je on.

 

Svemir nam šalje znakove: Obratite pažnju na ovo, jer ništa nije slučajno!

 

Te ogromne crne rupe mogu da imaju masu kao nekoliko milijardi sunaca. Manje, uobičajene rupe najčešće imaju masu oko par desetina ili stotina naših sunaca.

 

Crne rupe su, precizira se, veoma gusta područja u prostoru, odnosno vremenu u kojima je gravitaciona sila toliko jaka da joj čak ni svetlost ne može pobeći, što ih zapravo čini nevidljivim. Nastaju kad masivne zvezde implodiraju na kraju svog života i obično se nalaze u središtima galaksija.

 

Ponekad ih izda gravitacioni efekat koji se vidi na okolnim zvezdama, a koje rupa guta, a zatim izbacuju gas, prašinu i razne krhotine. Mnogo manje se zna o nastanku tako masivnih crnih rupa, a najveća ikada detektovana imaa je masu 21. milijardu naših sunaca.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...