Godišnjica rođenja

69 godina od rođenja Boba Marlija!

Ovaj poznati jamajčanski muzičar umro je od raka, u 36 godini, celi svet je bio u žalosti
Vesti
12:24h Autor:
69 godina od rođenja Boba Marlija!
Foto: AP

Jedan od najvećih muzičara rege muzike Bob Marli rođen je 6. februara pre 69 godine u sirotinjskom delu glavnog grada Jamajke, Kingstonu u kojem je tokom odrastanja otrkio afroameričku muziku.

Marli je svoju veoma uspešnu karijeru započeo 1962. godine, a godinu dana kasnije sa Banijem Livingstonom i Piterom Tošom oformio je čuveni sastav "The Waillers". Njihova prva pesma "Simmer Down" ubrzo je postala hit na Jamajci, a zbog toga što se ljudima to dopalo oni su snimili još nekoliko pesama, među kojima se ističe "It Hurts to Be Alone".

Marli je uskoro preuzeo ulogu lidera, kao glavni pisac tekstova i muzike, a prvi album grupa je objavila 1965. godine. Godinu dana kasnije Jamajku je posetio etiopljanski car Hajle Selasije kada je ceo bend prihvatio rastafarijansku veru.

Bend 1973. godine izdaje i drugi album "Burnin", sa klasicima kao što su "I Shot The Sheriff i "Get Up, Stand Up". Do još veće popularnosti došli su kada je čuveni Erik Klepton obradio njihov hit "I Shot The Sheriff".

Posebno interesantna godina za Marlija je 1975. kada njegov bend objavljuje treći studijski album "Natty Dread" na kom se nalaze hitovi poput "No Woman, No Cry" i "Revolution". Zbog solo karijere grupu napuštaju Bani Livingston i Piter Toš, a bend ponovo menja ime u Bob Marli i "The Waillers".

Uskoro se Bob Marli razboljeva, ali uprkos tome on i njegov bend nastavili su sa nastupima, što je rezultiralo albumima "Babylon by Bus", "Survival" i "Uprising". Bend je krenuo na turneju u Ameriku, sa Stivijem Vonderom, ali je nakon nastupa u Bostonu Marliju pozlilo i jedva je izdržao koncert u Njujorku.

Umro je od raka 1981. godine, kada je imao 36 godina, a ostao je najpoznatiji jamajčanski muzičar. Posle njegove smrti ceo svet je bio u žalosti, a na hiljade ljudi je prisustvovalo njegovoj sahrani. Grob Boba Marlija nalazi se u njegovom rodnom selu Nine Miles. Posthumno je odlikovan i jamajčanskim Ordenom časti. I danas se svake godine ljubitelji Marlijevog dela okupljaju kako bi obeležili godine njegovog rođenja i smrti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs