Praznik

Danas je Savindan: Školska slava

Savindan proslavljamo 27. januara po novom, odnosno 14. januara po starom kalendaru, kao uspomenu na našeg prvog arhiepiskopa, svetitelja i prosvetitelja Svetog Savu
Vesti
14:46h
Danas je Savindan: Školska slava
Foto: Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Savu, utemeljivača srpske Crkve, države i školstva. Savindan se obeležava u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj kao školska slava.Savindan proslavljamo 27. januara po novom, odnosno 14. januara po starom kalendaru, kao uspomenu na našeg prvog arhiepiskoma, svetitelja i prosvetitelja. Škole obeležavaju Svetog Savu kao radni, ali nenastavni dan. Umesto redovnih časova, u školama širom Srbije danas će biti održane svetosavske akademije, koje će biti posvećene prvom srpskom prosvetitelju.

Centralna svečanost biće održana u beogradskom Narodnom pozorištu, gde će u organizaciji Ministarstva prosvete biti održana Svetosavska akademija, a u vladi Srbije biće uručene i godišnje "Svetosavske nagrade", koje se dodeljuju ustanovama i pojedincima zaslužnim za unapređenje prosvete.

Inače, Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio na Svetoj Gori, čemu su se snažno protivili roditelji koji su mu namenili ulogu vladara, uzeo je ime Sava.

Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva. Zajedno sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, Sveti Sava je osnovao Hilandar i izgradio još 14 manastira i tako ostao zabeležen kao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori.

Sveti Sava je napisao Tipik po kome se monasi vladaju, a napisao je i žitije svog oca, prepodobnog Simeona Mirotočivog.

U Studenici je 1209. godine osnovao prvu bolnicu na području srpske države.Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvetnih ustanova. Sveti Sava je 1219. izdejstvovao autokefalnost SPC, a njegova dela "Nomokanon" (1220) i "Sinodik pravoslavlja" (1221) postala su pravni i duhovni stubovi srpske državnosti.

Sava se upokojio 1235. godine u bugarskom gradu Trnovu kao prvi arhiepiskop SPC, a ostao je poznat generacijama kao osnivač i tvorac "svetosavskog pravoslavlja".

U beogradskoj opštini Vračar, na mestu gde se veruje da su po nalogu Sinan-paše spaljene njegove mošti 1594. godine, podignut je hram posvećen Svetom Savi u znak zahvalnosti za sve što je uradiio za svoj narod i crkvu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs