Probajte

5 recepata za kuglof: Čokoladni, voćni, ukusan i moćan!

Ima li lepšeg kolača od kuglofa koji onako lepo stoji na tacni i čeka da isečete parče i pojedete ga u slast sa jakom crnom kafom

Recepti
11:00h Autor: , , ,
5 recepata za kuglof: Čokoladni, voćni, ukusan i moćan!
Foto: Profimedia / Ilustracija

Ni jedan kolač kao kuglof ne dopušta toliko mašte i kreativnosti. Bukvalno sve što imate u kući možete da iskoristite i stavite u kalup za kuflog i eto: dobićete neverovatno ukusan i bogat kolač.

Ako niste vični eksperimentisanju, donosimo vam 5 proverenih i savršenih recepata za kuglof:

Bečke orah kocke: Kolač za svaku priliku! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Svečani kuglof

Potrebno je: 4 jaja; 250g šećera; 125g putera; 300g brašna; 100g lešnika; 3 kašike ruma; 1dl mleka; 1 Prašak za pecivo; 3 kašike kakaoa; kora od pomorandže; po potrebi prezla; po ukusu šećera u prahu.

Priprema: Penasto umutite četiri žumanceta, 250 g šećera i 125 g putera. Dodajte 300 g brašna pomešanog sa praškom za pecivo, izrendanu pomorandžinu koru, tri kašike ruma, 1,5 dl mleka i 100 g mlevenih lešnika.

Dobro izmešajte, dodajte sneg od četiri čvrsto umućena belanceta. Kalup za kuglof nauljite, pospite prezlama i sipajte pola mase. U drugu polovinu dodajte tri kašike kakaoa, prelijte preko prve mase i lagano promešajte viljuškom da se dobije šara. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 45-50 minuta. Gotov kuglof pospite šećerom u prahu.

Nepodnošljivo dobar kolač: Brzo se sprema, a još brže jede! (RECEPT)

foto: Profimedia / Ilustracija

Kuglof sa cimetom

Potrebno je: 400 g brašna; 1 kockica kvasca; malo soli; 3 jaja; 200 g šećera; 150 ml toplog mleka; 200 g putera; 2 žumanca; 2 kesice cimeta; ulje za podmazivanje kalupa; šećer u prahu za posipanje.

Priprema: Zamesiti testo od brašna, kvasca, malo soli, jaja, 1 kašike šećera i mleka. Ostaviti na toplom mestu oko 45 minuta, da naraste. Umutiti 175 g maslaca, žumanca i 100 g šećera, pa umešati u testo. Ostaviti da naraste još 30 minuta. Podeliti masu na dva dela. Pomešati cimet i ostatak šećera i dodati u polovinu testa. Kalup za kuglof nauljiti (nije loše posuti ga još prezlama). Razvaljati žuto testo, pa preko njega braon i uvaljati u rolat. Staviti ga u kalup za kuglof i ostaviti na toplom mestu da još jednom naraste oko 30 min.

Zagrejati rernu na 200 stepeni. Preostali maslac iseckati i poređati preko testa. Peći kuglof oko 50–60 min. Kad se ohladi posuti ga prah šećerom.

Pufnasti češki kolač: Izgubićete glavu za njim! (RECEPT)

foto: Profimedia / Ilustracija

Čokoladni kuglof

Potrebno je: 3 jaja; 250 gr margarina; 250 gr šećera; 1 kesica vanilin-šećera; 250 gr mekog brašna; 1/2 kašičice praška za pecivo; 5 kašika mleka; 250 gr oraha; 100 gr čokolade za mešenje.

Priprema: Umutiti margarin, šećer, vanilin-šećer i jaja. Brašno izmešati sa praškom za pecivo, pa umešati u smesu uz dodavanje mleka. Dodati samlevene orahe i rastopljenu čokoladu. Sipati u podmazan kalup za kuglof i peći na temperaturi od 180C oko 60 minuta.

Neverovatan kolač bez brašna: Ukus koji ostavlja bez reči! (RECEPT)

foto: Profimedia / Ilustracija

Kuglof sa karamelom

Sastojci : 160 g putera, 200 g šecera, 4 jajeta, 500 g svežeg kravljeg sira, prstohvat soli, 250 g, oštrog brašna, kašika praška za pecivo, malo putera i oštrog brašna za premazivanje kalupa, 20 g kakaa u prahu.

Za preliv: 125 g šecera, 125 ml slatke pavlake.

Priprema: Rernu zagrejte na 175 stepeni. Omekšali puter, šecer (odvojite jednu kašiku) i so penasto umutite. Postepeno dodajte žumanca i nastavite da mešate. Zatim umešajte sir.

Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, pa ga dodajte u smesu. Polako umešajte i čvrsto ulupan sneg od belanaca. Premažite kalup puterom i pospite brašnom. Sipajte dve trećine smese, a u ostatak dodajte kakao i promešajte.

Sipajte tamnu smesu preko svetle, pa viljuškom polako promešajte. Pecite kuglof u prethodno zagrejanoj rerni oko sat vremena.

Kad je kuglof pečen izvadite ga iz rerne i ostavite neko vreme u kalupu. Izvadite ga iz kalupa i ostavite da se hladi. U međuvremenu napravite preliv.

Zagrevajte polako šecer u šerpici dok se ne otopi i dok ne počne da tamni. Sipajte pavlaku i mešajte dok ne dobijete glatku kremu. Tim prelivom prelijte kuglof. Vreme pripreme 80 minuta.

Čuveni nemački kolač na bakin način: Preukusno testo sa šljivama koje se tope u ustima! (RECEPT)

foto: Profimedia

Kuglof sa bananom

Potrebno je: 300 g brašna; 70 g zaslađenog kakaa; 1 kesica praška za pecivo; 150 g šećera; 1 kesica vanilin šećer; 3 jajeta; 2 banane; 150 ml mleka; 120 ml ulja.

Za preliv: 100 ml slatke pavlake; 100 g čokolade.

Priprema: Penasto umutiti jaja, šećer i vanil šećer. Prosejati brašno, kakao i prašak za pecivo dodati i sjediniti varjačom. Dodati mleko i ulje, promešati. Posebno izgnječiti banane viljuškom, sjediniti sa smesom. Kalup za kuglof namazati uljem i posuti brašnom sasuti smesu. Peći oko 30 minuta na 180 stepeni. Sačekati da se kolač ohladi pa preručiti na tacnu.

Za preliv ugrejati slatku pavlaku dodati čokoladu i preliti preko kuglofa. Po želji posuti kokosom.

Čokoladni san: Brz, jednostavan i kremast kolač! (RECEPT, VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs