Kukuruzni hleb je nekada davno bio jelo siromašnih, zbog toga što je bio hranjiv i jeftin za pripremu. Ali i u današnje vreme, kada hleb i brašno (uglavnom) više ne predstavljaju veliki trošak, kukuruzni hleb je vrlo popularan zbog svog specifičnog ukusa.
Ovaj recept je poseban po tome što se u smesu stavljaju cela zrna kukuruza, a kakav je rezultat, probajte sami. Nije komplikovano i neće vam biti žao!
Potrebno je: 170 g glatkog brašna, 70 g kukuruznog brašna, 1 kašičica soli, 1 prašak za pecivo, 100 g kukuruza iz konzerve, 250 ml mleka, 2 jaja, 70g meda, 60g maslaca.
Seoski hleb sa krckavom koricom: Recept iz starih, dobrih vremena!
Priprema: U činiju prosijte pšenično brašno i kukuruzno brašno, dodajte prašak za pecivo, posolite i promešajte.
Kukuruz iscedite i dodajte brašnu. U zasebnu činiju umutite jaja, mleko i med, dodajte smesi brašno sa kukuruzom i promešajte.
Dobijena smesa se sipa u nauljen i pobrašnavljen pleh pa ga premažemo rastopljenim maslacem. Hleb se peče u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, oko pola sata.
Vazdušasta pogača sa maslacem: Mekani hleb koji ćete stalno praviti! (RECEPT)