Praznična trpeza

Božićna česnica

Tradicionalnu česnicu je veoma lako spremiti, pored osnovnih sastojaka, najviše vam treba ljubav
Recepti 04.01.2014. - 16:53h
Foto: Shutterstock
  • 90 minuta
  • Jednostavno

Sastojci

  • 1,5 kg mekog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 3 jajeta
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice šećera
  • 250 ml mlakog mleka
  • 200 ml mlake vode
  • 100 ml ulja
  • margarin

Brašnu dodajte prašak za pecivo, suvi kvasac, so i šećer, te izmešajte, napravite udubljenje i dodajte jaja, ulje i mlako mleko. Mesite testo tako da ne bude previše tvrdo, pa ostavite da odstoji na toplom 50 min.

 

Razvucite, premažite maslacem ili margarinom, preklopite sa svih strana i ostavite da stoji još 15 min. Razvucite ga na debljinu od 1 cm, premažite margarinom, ubacite novčić, urolajte i ostavite da naraste.

 

Premažite umućenim žumancetom, pomešanim sa malo mleka.

 

Za dekoraciju napravite tvrđe testo od brašna i vode, ukrase režite i pravite po želji i nalepite na božićnu česnicu. Peći u dobro ugrejanoj rerni (na 200°C, a posle 5 min. smanjiti na 170°C i peći oko 1 h).

 

I ne zaboravite da se česnica lomi rukama.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...