Probajte

Nugat torta sa belom čokoladom: Vrhunska poslastica sa lešnikom i aromom vanile! (RECEPT)

Ova torta je fina, lagana i jednostavna za pripremu

Recepti
09:17h Autor:
Nugat torta sa belom čokoladom: Vrhunska poslastica sa lešnikom i aromom vanile! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Kora: 6 jaja, prstohvat soli, 150 g šećera, kesica vanilin šecera, 100 g pečenih mlevenih lešnika, 125 g oštrog brašna

Fil: 1 l mleka, 2 pudinga od vanile, 60 g gustina, 100 g šećera, 80 g bele čokolade, 200 g margarina, 2 kesice praška za šlag, 125 g pečenih mlevenih lešnika.

Za ukrašavanje: 100 g bele čokolade

Uputstvo: Prvo pripremite lešnike. Ispecite ih u rerni (svih 225 g) na 180 stepeni oko 15 minuta uz povremeno mešanje varjačom, i ogulite ih od kore.

Za biskvit, odvojte belanca od žumanaca. Žumancima dodajte vanilin šećer i blago izmešajte kašikom, pa ostavite sa strane. U posebnoj posudi pomešajte mlevene lešnike i brašno.

Sada uzmite posudu sa belancima, dodajte im prstohvat soli, pa krenite da mutite mikserom postepeno dodavajući šećer, dok ne dobijete čvrst sneg. U sneg dodajte žumanca i izmešajte mikserom na najmanjoj brzini. Potom dodajte i mešavinu lešnika i brašna i još jednom kratko izmešajte mikserom, takođe na najmanjoj brzini.

Smesu za biskvit izlijte u okrugli kalup koji ste prethodno obložili pek papirom. Stavite peći u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 30 minuta. Biskvit je gotov kad lepo porumeni.

Pečen biskvit izvadite iz kalupa i stavite da se ohladi. Potom ga presecite tako da dobijete tri kore.

Prašak za puding, gustin i šećer pomešajte sa nekih 200 ml mleka a ostatak stavite na šporet da provrije. Ukuvajte puding i kad već krene da se zgušnjava, ubacite i belu čokoladu izlomljenu na kocke. Skinite sa vatre kad se zgusnulo i prekrijte prozirnom folijom da se ne stvori korica, a potom ostavite da se skroz ohladi.

U ohlađeni puding naseckajte omekšali margarin i penasto izmutite mikserom.

Sada dodajte i dve kesice šlaga.

Prašak za šlag a ne umućeni šlag. Sve sjedinite mikserom dok krem ne postane lep penast pa ubacite mlevene lesnike.

Sada odvojite trećinu krema u posebnu posudu za dekoraciju i premaz rubova torte.

U preostali krem ubacite mlevene pečene lešnike. Ja sam ih mlela dok nisam dobila pastu, odnosno dok lešnici nisu pustili masnoću jer je tako još jača i lepša aroma. Vi ih možete samleti koliko želite.

Filovanje

Uzmite prvu koru i stavite na tanjir ili tacnu. Premažite polovinom krema sa lešnicima pa stavite drugu koru. Premažite ostatkom krema i poklopite trećom korom. Premažite rubove i vrh torte u tankom sloju onom trećinom krema bez lešnika, a ostatak ostavite za dekoraciju. Tortu ukrasiti rendanom belom čokoladom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs