Morate da probate

Sogan dolma: Specijalitet turske kuhinje, ručak koji se ne zaboravlja! (RECEPT)

Reč je o starinskom turskom jelu - glavicama crnog luka punjenim junetinom

Recepti
Autor:
Sogan dolma: Specijalitet turske kuhinje, ručak koji se ne zaboravlja! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci: 6 većih glavica crnog luka, 400 g mlevene junetine, 150 g pirinča, ulje, so, biber, malo bosiljka; za zapršku 2 kašike brašna, 2 dl soka od paradajza, kašičica mlevene paprike, malo pavlake, so i biber.

Priprema: Očišćene glavice luka kuvajte 15 minuta, ocedite i pažljivo vadite prstenove luka iz sredine, jedan po jedan, tako da ostanu celi, a da unutrašnjost luka ostane prazna, kako bi mogla da se napuni.

Izvađene prstenove iseckajte i ispržite na ulju, dodajte junetinu, so i biber po ukusu, malo bosiljka, a kada dobije lepu boju, dodajte pirinač. Prelijte vodom i još malo kuvajte, da se pirinač omekša. Smesa treba da bude gusta, pa ne preterujte sa vodom.

Kuvane glavice luka poređajte u tepsiju, pa punite smesom. U maloj posudi napravite zapršku - propržite brašno na malo ulja, začinite mlevenom paprikom, solju i biberom po ukusu, pa na kraju dodajte i paradajz. Ako želite ređi sos, slobodno dodajte vode.

Kad zaprška proključa, dodajte pavlaku, promešajte, sklonite sa vatre i prelijte preko punjenih glavica luka. Pecite u rerni oko 30 minuta na 200 stepeni.

Prijatno!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs