Morate da probate

Ruski medovik: Nema lepšeg, ni jeftinijeg kolača! (RECEPT)

Najlepše iz ruske kuhinje

Recepti
18:25h Autor:
Ruski medovik: Nema lepšeg, ni jeftinijeg kolača! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Ruski medovik je vrsta skromnog, jeftinog kolača koji se priprema u Rusiji.

Kolač je totalno drugačijeg ukusa od onih na koje ste navikli, ali apsolutno morate da ga probate!

Dosta je velik, tako da prvi put možete da pravite i pola mere.

Sastojci za kore: 3 jaja, 250 g šećera, 180 g margarina ili putera, 4 pune kašike meda, 600 g brašna i još 100 g za razvlačenje kora, 1 kašičica sode bikarbone.

Fil: 1.4 g kisele pavlake sa velikim procentom masnoće, najbolje mileram, 500 g šećera.

Priprema: Ulupati jaja sa šećerom pa staviti na paru da se kuvaju 10 minuta. Za to vreme otopiti na laganoj vatri margarin ili puter i med. Kada prođe 10 minuta, sve sjediniti. Skloniti sa vatre pa dodati sodu bikarbonu i promešati. Dodati pola količine brašna i dobro sjediniti.

Postepeno dodavati ostatak brašna i mešati dokle god može da se meša, a pred kraj dodati ostatak brašna i umesiti testo rukom. Testo je toplo i lako se mesi. Staviti ga u kesu i ostaviti tako da se potpuno ohladi.

Ohlađeno testo podeliti na 4 dela, pa jedan uz pomoć dosta brašna razviti na papiru za pečenje i preneti na obrnuti pleh. Dok razvijate prvu koru, rerna se zagreva na 180 stepeni.

Uvijača sa sirom: Ne postoji lepša pogača od ove! (FOTO, RECEPT)

Kora treba da je preko celog pleha, čak može malo i da pređe ivice. Staviti da se peče oko 10 minuta ako je pleh deblji, ako je tanji, dovoljno je 8. Dobro pazite na vreme, jer ako ih prepečete biće previše tvrde za skidanje sa pleha i lomiće se.

Čim izvadite koru iz rerne, nožem odsecite krajeve i prenesite koru na krpu. Ako pravite pola mere, pecite samo dve kore pa kada odsecate krajeve, čim izvadite koricu odmah je i na pola presecite, jer kako se hladi stvrdnjava se.

Ne bacajte odsečene krajeve, jer se na kraju melju i njima se kolač ukrašava.

Dok se prva kora peče, pomešajte pavlaku sa šećerom i izmešajte. Stavite u frižider i dok budete pekli kore, povremeno promešajte. Isto uradite sa sve 4 korice. Pečene su kada su lepe braon boje.

Pečene korice ohladite, pa stavite jednu po jednu na tacnu i filujte svaku četvrtinom fila. Završite filom i pospite sve izmrvljenim okrajcima od kora i stavite u frižider da odstoji preko noći.

Vojvođanske knedle: Neodoljivi slani specijalitet sa sirom! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs