Domaće

Recept za makedonski ajvar: Zapis star decenijama, uspeva baš svima! (FOTO)

Kremast, sočan i savršen za hladne zimske dane.
Recepti 28.08.2016. - 17:51h Autor: Zadovoljna.hr
Foto: Thinkstock

S obzirom da se oko sastojaka i domaćeg recepta za ajvar vode brojne polemike, mi smo recept potražili kod Makedonke Milice u čijem se domu ajvar tradicionalno priprema po istom receptu već desetlećima.

 

Sastojci za ajvar: 10 kg crvene paprike; 3 velika plava patlidžana; 5 dcl ulja; so po želji; 1 velika kašika šećera.

 

Priprema: Papriku ispecite na ringli smederevca ili je ispecite u rerni, odmah nakon pečenja je stavljajte u plastične vrećice na par minuta kako bi omekšala što će olakšati skidanje kore. Kad se malo ohladi svaku papriku ogulite i očistite od semenki, pa ih složite u veliki ocedživač ili mrežastu vreću koju ćete zakačiti da bise paprike ocedile (potrebno je najmanje 3 sata za ceđenje).

 

Pita sa ajvarom i pečurkama: Posno predjelo za svaku priliku! (RECEPT)

 

A photo posted by Jovana Cupać (@dzo__vana) on Aug 26, 2016 at 2:26am PDT

 

Patlidžane pecite isto kao paprike, potom ih isto kao paprike zadržite kratko u vrećici i potom ogulite, te ostavite da se cede.

 

Oceđene paprike i patlidžan sameljite na ručnom aparatu za mlevenje mesa, te sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru.

 

Tokom kuvanja smesu neprestano mešajte, a ulje postepeno dolivajte po 1 dcl svakih 20 minuta, mešajte neprestano jer ulje ne sme izbiti na površinu. Način na koji je najlakše proveriti da li je ajvar gotov je prelaz drvenom kašikom po dnu lonca nakon čega se treba stvoriti put od kašike, tj. morete da vidite dno šerpe.

 

Recept za domaći džem od šljiva: Najlepši je onaj sa šporeta na drva! (FOTO)

 

So i šećer dodajte pri samom kraju, tj. zadnjih 20 minuta kuvanja.

 

U međuvremenu dok se ajvar kuva, potrebno je da pripremite tegle. Čiste tegle zagrejte u rerni na 50 stepeni i u njih sipajte ajvar dok je još topao. Na vrh svake napunjene tegle stavite malo ulja i zatvorite poklopcem, te ostavite u kutiju i prekrijte sa stolnjakom.Ostavite ih prekrivene da se postepeno hlade 24 sata, te ih potom ostavite na hladno i mračno mesto.

 

Zrele smokve u sopstvenom medu: Stari recept za slatko!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...
*/ ?>