Rajski zalogaji

Čokoladna đavolica: Torta koja ostavlja bez daha!

Ne dozvolite da vas zavara ime, jer ova torta ima božanski ukus
Recepti 27.11.2015. - 18:58h Autor: lisa.rs
Foto: Profimedia
  • 60 minuta
  • Srednje teško

Sastojci

  • 50 g kakao praha
  • 100 g smeđeg šećera
  • 250 ml ključale vode
  • 125 g putera (i malo za podmazivanje pleha)
  • 150 g kristal-šećera
  • 225 g brašna
  • 5 g praška za pecivo
  • 5 g sode bikarbone
  • 5 ml vanila ekstrakta
  • 2 jajeta
  • Za glazuru:
  • 125 ml vode
  • 30 gr smeđeg šećera
  • 175 gr putera
  • 300 gr čokolade za mešenje

1. Zagrejte rernu na 180 °C. Podmažite dva okrugla kalupa prečnika 20cm i obložite papirom za pečenje, piše Lisa.rs. Izmešajte kakao i 50 gr šećera, pa dodajte vrelu vodu i ujednačite masu. Umutite penasto kristal-šećer s puterom. U drugoj posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U umućeni puter ulijte ekstrakt vanile, dodajte jedno jaje pa malo brašna sa dodacima, zatim drugo jaje i ostatak brašna. Neprekidno mešajte.

 

2. Spojte ovu mešavinu sa pripremljenim kakaom s vodom. Podelite na dva dela, sipajte u kalupe i pecite oko 30 minuta. Proverite čačkalicom da li je testo pečeno.

 

3. Kad ih izvadite iz rerne, ostavite da se hlade 5-10 minuta pa izvadite pečene delove torte da se potpuno ohlade na žici.

 

4. Sada pripremite glazuru. Vodu, 2 kašike smeđeg šećera i 175 gr putera otopite na tihoj vatri, a kad počne da ključa dodajte izlomljenu čokoladu. Protresite šerpu tako da dobijete glatku i sjajnu masu. Ostavite je da stoji oko sat vremena, povremeno promešajte.

 

5. Složite kolač: pečenu koru, pa trećinu fila, zatim drugu koru pa ostatak fila odozgo i sa strane. Površina može biti glatka, ali je interesantnije ako napravite neobične krugove varjačom po površini.

 

Najlon torta: Hit recept ruši internet!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...