Zdravo i ukusno

Rajski zalogaji: 6 recepata za neodoljive poslastice od jagoda! (FOTO)

Jagode se smatraju i afrodizijakom, pa se zbog toga u Francuskoj ovo voće u obliku supe služi kao tradicionalni doručak mladencima
Recepti
08:36h Autor:
Rajski zalogaji: 6 recepata za neodoljive poslastice od jagoda! (FOTO)
Foto: Thinkstock

Dobra vest za sve ljubitelje jagoda - konačno je počela sezona i omiljenih crvenih voćkica sve više ima u prodavnicama i pijacama.

Jagode su idelana poslastica jer sadrže malo kalorija, ali i dosta vitamina C, B6, K, vlakana, folne kiseline, kalijuma i amino kiselina. Uz to, ovo sočno voće smanjuje rizik od srčanih oboljenja i određenih vrsta raka. Sadrže dosta nitrata koji poboljšavaju protok krvi i kiseonika do mišića.

Osim toga, istraživanja su pokazala da osobe koje pre fizičke aktivnosti jedu jagode imaju veću izdržljivost i sagore više kalorija. Jagode se smatraju i afrodizijakom, pa se zbog toga u Francuskoj ovo voće u obliku supe služi kao tradicionalni doručak mladencima.

12 zanimljivih činjenica o jagodama - iznenadiće vas!

Zato vam preporučujemo nekoliko recepata u kojima ćete uživati, kao i svi vaši prijatelji i ukućani!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

1. Bogata torta od jagoda

Sastojci: 3 belanceta, pola kašičice sirćeta, 150 g šećera, 300 ml mleka, 1 puding od jagode, 5 kašika šećera, 50 g margarina, 100 g šlaga u prahu i 200 g svežih jagoda.

Priprema: Ulupati čvrst sneg od belanaca i šećera. Na kraju dodati sirće. U okrugli pleh za pečenje prečnika 26cm staviti papir za pečenje i sipati umućeni šam od belanaca. U rerni zagrejanoj na 140 stepeni sušiti koru skoro sat i po. Skuvati puding u mleku sa dodatkom šećera uobičajeno. Ostaviti da se ohladi pa izmešati sa umućenim margarinom. Fil naneti na ohlađenu koru. Šlag umutiti po uputstvu na ambalaži uobičajeno i rasporediti preko fila.

Ukrasite sa malo topljene čokolade i celima jagodama, pa dobro ohladite u frižideru.

6 recepata za poslastice sa bananama - Dezerti kojima nećete moći da kažete Ne! (FOTO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

2. Čizkejk od jagoda

Za osvežavajući kolač potrebno vam je 300 g mlevenog keksa izmešajte sa 125 g maslaca i 100 ml mleka, pa formirajte koru. Dobro umutite 300 g krem sira sa 100 g šećera i čašom kisele pavlake, pa dodajte 250 ml umućene slatkle pavlake. Rasporedite fil preko kore i stavite u frižider da se stegne.

Za to vreme prokuvajte 500 g očišćenih jagoda sa 100 g šećera, pa dodajte 1,5 kesicu želatina pomešanog sa malo soka od jagode. Prohladite, pa rasporedite preko fila od sira. Neka se dobro ohladi u frižideru, pa poslužite uz sok ili sveže jagode.

Raj za sladokusce - 5 recepata za bogate voćne poslastice! (FOTO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

3. Zdrav smuti od jagoda

U blender stavite 450 g jagoda, pola šoljice mleka, pola šoljice jogurta, kašiku meda i šaku leda. Sve dobro izmiksujte tako da dobijete ujednačenu smesu, ukrasite šlagom i komadićima jagoda i uživajte u ukusnom i zdravom napitku koji će vam pružiti energiju za ceo dan!

Pokrenite metabolizam - Najzdraviji smuti za mršavljenje!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

4. Sendvič kolač sa džemom od jagoda

Sastojci: 20 - 25 g topljenog putera, 225 g omekšalog putera, 225 g šećera, 4 veća jaja, 225 g brašna, 6 kašika džema od jagode, 300 ml slatke pavlake i šećer u prahu za posipanje.

Priprema: Zagrejte rernu na 180 stepeni. Lagano zagrevajte parče putera u tiganju pa njime premažite dno tepsije u kojoj ćete peći kolač. Potrebno vam je više metalnih kalupa za više sendvič kolače. U velikoj posudi, umutite zajedno puter i šećer, pa dodajte jaja jedno po jedno, pa po kašiku brašna kako bi se mešavina zgusnula, ali ne mešajte previše.

Najukusnija poslastica za ljubitelje kafe - Ledeni espreso krem!

Sipajte smesu podjednako u kalupe i poravnajte kašikom. Pecite u rerni oko 20 minuta, odnosno dok kolači ne dobiju zlatnu boju odozgo. Izvadite iz rerne ostavite da se potpuno ohlade (oko pola sata). Za to vreme umutite slatku pavlaku kao šlag. Premažite kolače sa džemom i slatkom pavlakom, a zatim pažljivo spojite u sendvič. Odozgo pospite šećerom u prahu i poslužite.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

5. Jagode u čokoladi

Za ovaj desert, kulinarske veštine vam apsolutno nisu potrebne, već samo malo mašte!

Kombinacija čokolade i jagoda pun je pogodak za svaku prilku, a dekoracijom možete da se igrate do mile volje! Možete da iskoristite i belu i crnu čokoladu - rastopite je, pa dok je još topla u nju umočite jagode. Stavite da stoji nekoliko minuta u frižideru, ali pazite da vam se ne stegne previše, pa uvaljajte jagodu u kokos, mleveni keks, seckane orahe, bademe, lešnike... Šta god poželite!

Za lakše rukovanje jagodama, možete koristiti štapiće za ražnjiće.

Najlepši recept za košnice!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

6. Brzinski džem od jagoda - vreme pripreme 20 minuta!

Sastojci: 2 kilograma jagoda, opranih i očišćenih, pakovanje pektina u prahu, 6 šoljica šećera.

Operite i očistite jagode, potom ih izgnječite. Odmerite četiri šoljice i stavite u šerpu, dodajte pektin i stavite da se kuva. Dodajte šećer, vratite da ključa. Kuvajte 1 minut uz konstantno mešanje. Skinite sa vatre i odstranite penu. Pažljivo sipajte vruću smesu u teglice. Ne punite ih do vrha. Pobrinite se da ne bude vazduha u tegli i dobro zatvorite.

Jedan recept, 8 različitih jela - Slatke i slane palačinke na potpuno drugačiji način! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs