ŽITO ZA ĐURĐEVDAN

NAJBOLJI TRADICIONALNI RECEPT ZA SLAVSKO ŽITO: Ova 2 sastojka garantuju poseban ukus! (RECEPT)


Evo kako da napravite najlepše slavsko žito po tradicionalnom receptu.

Recepti
Autor:
NAJBOLJI TRADICIONALNI RECEPT ZA SLAVSKO ŽITO: Ova 2 sastojka garantuju poseban ukus! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Za svaku domaćicu je od velike važnosti da joj pored kolača i žito bude lepo i ukusno. Napravite žito po ovom receptu, a dva sastojka će mu dati poseban ukus - cimet i muskatni oraščić.

Sastojci:

  • 300 g pšenice belice
  • 300 g mlevenih oraha
  • 250 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • muskatni oraščić
  • cimet na vrh noža
Žito, Pšenica, Kuvano žito
foto: Profimedia

Priprema:

  • Pšenicu dobro očistite od nečistoće i isperite pod mlazom vode.
  • Stavite je u veći sud, jer bubri prilikom kuvanja, pa je ostavite da provri.
  • Kad provri, pustite da kuva par minuta, prospite vodu, a žito ostavite u cediljki.
  • Nalijte novu, hladnu vodu i ponovite postupak.
  • Ostavite da opet provri, bacite vodu, nalijte opet čistu hladnu vodu i ostavite ponovo da provri.
  • To radite četiri puta, da bi se voda izbistrila.
  • U toku kuvanja, neka zrna žita će se već raspuknuti, otvarati se i to je dobro tako i treba.
  • Kad četvrti put voda provri, sklonite šerpu sa ringle, stavite je na hladno mesto, poklopite i zamotajte u neku toplu, vunenu tkaninu.
  • Ostavite par sati da miruje i žito će biti kuvano, a većina zrna raspuknuta i prohlađena.
  • Žito procedite, ali sačuvajte dva decilitra tečnosti.
  • Sameljite ga na mašini za meso ili u blenderu.
  • U većoj šerpi izmešajte žito, mlevene orahe i šećer.
  • Dodajte vanilu, na vrh noža cimeta i muskatnog oraščića po ukusu.
  • Žito servirajte u lepoj činiji, pospite ga mlevenim orasim i ukrasite polutkama oraha.
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs