UKUS KOJI SE PAMTI

3 POSNE TORTE ZA ĐURĐEVDAN BEZ PEČENJA: Nema im ravne! (RECEPT)

Donosimo vam predlog da obogatite slavsku trpezu ovim sjajnim i jednostavnim tortama! Za koju god da se odlučite, nećete pogrešiti!

Recepti
10:50h Autor:
3 POSNE TORTE ZA ĐURĐEVDAN BEZ PEČENJA: Nema im ravne! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Posna keks torta Prvo mesto zauzima torta sa keksom, jer je zaista neprevaziđena! Veoma jednostavna, priprema se bukvalno za par minuta.

Potrebni sastojci:

  • 250 grama posnog margarina
  • 200 grama šećera u prahu
  • 600 grama mlevenog keksa
  • 200 mililitara soka od pomorandže

Priprema:

  • Margarin umutite penasto sa prah šećerom, dodajte zatim mleveni keks i sok i dobro promešajte. Torta gotova.
  • Ovakvu tortu možete da oblikujete prema vašoj želji, jer je gusta i možete od nje raditi zaista različite oblike.
  • Odložite u friz da se stegne, na najmanje sat vremena.
  • Još, tortu možete obogatiti raznim posnim prelivima, ali i bombonama i kolačima.
  • Tačnije, u fil možete dodati neke žele bombone, izdrobljen jafa keks, napolitanke i slično.
  • Možete još dodati neko zaleđeno voće po izboru, a tortu možete dekorisati posnim šlagom ili otopljenom posnom čokoladom.
Keks Torta
foto: Shutterstock

Posna markiza torta

Još jedna veoma jednostavna, a tako ukusna torta bez pečenja! Čokoladna. Koliko samo vremena uštedimo, a kakav ukus dobijemo. Obožavam ovakve torte!

Potrebni sastojci:

  • 300 grama posnog keksa
  • 250 grama posnog margarina
  • 250 grama šećera u prahu
  • 200 grama mlevenih lešnika
  • 200 grama posne čokolade

Priprema:

  • Margarin umutite penasto sa prah šećerom, pa dodajte mlevene lešnike i dobro promešajte.
  • Čokoladu otopite na pari, pa takodje dodajte filu i još jednom sve dobro promešajte.
  • Keks umačite u malo vode ili soka, pa ređajte na odgovarajuću tacnu.
  • Preko keksa ide fil.
  • Možete ređati red keksa, red fila, u nekom užem kalupu, torta će prelepo izgledati.
  • Na kraju tortu ukrasite po želji, najbolje sa malo otopljene čokolade, i pospite krupno seckanim lešnicima!
  • Pravac u friz da se ohladi, pa secite.

Posna bela torta

Veoma je elegantna, odlična za slavu jer je tako nežna, a opet dozvoljava različite dekoracije. Bela podloga je savršena za to. Ukus odličan. Baš kremast i fin.. Brzo se priprema, što je takođe veoma bitno.

Potrebni sastojci:

  • 1 pakovanje rozen korica
  • 3 pudinga od vanile
  • 1 litar biljnog mleka po izboru (sojino, ovseno, kokosovo…)
  • 200 grama posne bele čokolade
  • 250 grama posnog margarina
  • 200 grama prah šećera
  • 150 grama pečenog seckanog lešnika
  • 1 litar biljne slatke pavlake
Bela Torta
foto: Shutterstock

Postupak pripreme:

  • Od litre mleka odvojite nekih 200ml pa u to razmutite puding.
  • Ostatak mleka stavite da provri na umerenoj temperaturi.
  • Kada provri, dodajte postepeno puding, i mešajte neprestano. To će sprečiti pojavu grudvica, i puding će fino i ravnomerno da se ukuva..
  • Sklonite sa ringle pa dodajte čokoladu, i dobro promešajte da se čokolada potpuno istopi i sjedini sa pudingom.
  • Ostavite puding da se ohladi.
  • U međuvremenu, margarin umutite penasto sa prah šećerom, pa u njega dodajte ohlađen puding.
  • Još jednom sve zajedno izmiksirajte, da se napravi kremast, ujednačen fil.
  • Slatku pavlaku umutite dobro, tako da kada okrenete činiju ona ne mrda.
  • Sada sledi filovanje – red fila od pudinga, red slatke pavlake, red seckanih lešnika. Lepo rasporedite da vam fila bude za sve korice.
  • Sem poslednje kore, nju premažite samo slatkom pavlakom.
  • Pospite po želji opet seckanim ili mlevenim lešnicima, ili rendanom čokoladom i slično.
  • Dekoracija ostaje na vama, a kako je torta bela, možete dekorisati na bezbroj načina!
  • Gotovu tortu odložite u friz na par sati, a najbolje preko noći da se fino ohladi i da korice upiju fil.
  • Biće savršeno mekana.

Što se tiče ove torte, možete je raditi i tako što ćete umesto bele čokolade (koju je, znam, teže naći u posnoj verziji) raditi sa crnom čokoladom. Onda će torta biti crno-bela, i jednako ukusna i dekorativna!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs