Posna keks torta Prvo mesto zauzima torta sa keksom, jer je zaista neprevaziđena! Veoma jednostavna, priprema se bukvalno za par minuta.
Potrebni sastojci:
- 250 grama posnog margarina
- 200 grama šećera u prahu
- 600 grama mlevenog keksa
- 200 mililitara soka od pomorandže
Priprema:
- Margarin umutite penasto sa prah šećerom, dodajte zatim mleveni keks i sok i dobro promešajte. Torta gotova.
- Ovakvu tortu možete da oblikujete prema vašoj želji, jer je gusta i možete od nje raditi zaista različite oblike.
- Odložite u friz da se stegne, na najmanje sat vremena.
- Još, tortu možete obogatiti raznim posnim prelivima, ali i bombonama i kolačima.
- Tačnije, u fil možete dodati neke žele bombone, izdrobljen jafa keks, napolitanke i slično.
- Možete još dodati neko zaleđeno voće po izboru, a tortu možete dekorisati posnim šlagom ili otopljenom posnom čokoladom.
Posna markiza torta
Još jedna veoma jednostavna, a tako ukusna torta bez pečenja! Čokoladna. Koliko samo vremena uštedimo, a kakav ukus dobijemo. Obožavam ovakve torte!
Potrebni sastojci:
- 300 grama posnog keksa
- 250 grama posnog margarina
- 250 grama šećera u prahu
- 200 grama mlevenih lešnika
- 200 grama posne čokolade
Priprema:
- Margarin umutite penasto sa prah šećerom, pa dodajte mlevene lešnike i dobro promešajte.
- Čokoladu otopite na pari, pa takodje dodajte filu i još jednom sve dobro promešajte.
- Keks umačite u malo vode ili soka, pa ređajte na odgovarajuću tacnu.
- Preko keksa ide fil.
- Možete ređati red keksa, red fila, u nekom užem kalupu, torta će prelepo izgledati.
- Na kraju tortu ukrasite po želji, najbolje sa malo otopljene čokolade, i pospite krupno seckanim lešnicima!
- Pravac u friz da se ohladi, pa secite.
Posna bela torta
Veoma je elegantna, odlična za slavu jer je tako nežna, a opet dozvoljava različite dekoracije. Bela podloga je savršena za to. Ukus odličan. Baš kremast i fin.. Brzo se priprema, što je takođe veoma bitno.
Potrebni sastojci:
- 1 pakovanje rozen korica
- 3 pudinga od vanile
- 1 litar biljnog mleka po izboru (sojino, ovseno, kokosovo…)
- 200 grama posne bele čokolade
- 250 grama posnog margarina
- 200 grama prah šećera
- 150 grama pečenog seckanog lešnika
- 1 litar biljne slatke pavlake
Postupak pripreme:
- Od litre mleka odvojite nekih 200ml pa u to razmutite puding.
- Ostatak mleka stavite da provri na umerenoj temperaturi.
- Kada provri, dodajte postepeno puding, i mešajte neprestano. To će sprečiti pojavu grudvica, i puding će fino i ravnomerno da se ukuva..
- Sklonite sa ringle pa dodajte čokoladu, i dobro promešajte da se čokolada potpuno istopi i sjedini sa pudingom.
- Ostavite puding da se ohladi.
- U međuvremenu, margarin umutite penasto sa prah šećerom, pa u njega dodajte ohlađen puding.
- Još jednom sve zajedno izmiksirajte, da se napravi kremast, ujednačen fil.
- Slatku pavlaku umutite dobro, tako da kada okrenete činiju ona ne mrda.
- Sada sledi filovanje – red fila od pudinga, red slatke pavlake, red seckanih lešnika. Lepo rasporedite da vam fila bude za sve korice.
- Sem poslednje kore, nju premažite samo slatkom pavlakom.
- Pospite po želji opet seckanim ili mlevenim lešnicima, ili rendanom čokoladom i slično.
- Dekoracija ostaje na vama, a kako je torta bela, možete dekorisati na bezbroj načina!
- Gotovu tortu odložite u friz na par sati, a najbolje preko noći da se fino ohladi i da korice upiju fil.
- Biće savršeno mekana.
Što se tiče ove torte, možete je raditi i tako što ćete umesto bele čokolade (koju je, znam, teže naći u posnoj verziji) raditi sa crnom čokoladom. Onda će torta biti crno-bela, i jednako ukusna i dekorativna!