SAVRŠENSTVO UKUSA

POSNE BAJADERE GOTOVE ZA 20 MINUTA: Kraljica sitnih kolača koja može stajati i do nedelju dana! (RECEPT)

Posna bajadera podjednako je ukusna kao i njena mrsna verzija.

Recepti
Autor:
POSNE BAJADERE GOTOVE ZA 20 MINUTA: Kraljica sitnih kolača koja može stajati i do nedelju dana! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Ljubitelji čokolade nemaju previše dileme kada ih pitate koji kolač im je najdraži - većina će izdvojiti bajaderu kao “kraljicu među sitnim kolačima”.

S obzirom daje u toku Uskršnji post donosimo vam recept za posnu verziju omiljenog kolača, koji je podjednako dobar kao i mrsni.

Kolač nema mleka i jaja pa može stoji i više od nedelju dana, a ukus se ne menja. Čuvajte ga u frižideru, u kalupu koji ste posle hlađenja stavili u kesu ili prekrili folijom.

Sastojci:

  • 300 g posnog mlevenog keksa
  • 200 g mlevenih oraha
  • 250 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 10 kašika vode
  • 200 g posnog margarina
  • 150 g posne čokolade za kuvanje
Bajadera
foto: Profimedia

Za glazuru:

  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike vode
  • 3 kašike ulja
  • 100 g posne čokolade za kuvanje

Priprema:

  • U šerpu sipajte šećer, vodu i vanil-šećer, pa kuvajte dok ne provri.
  • Skinite sa ringle, dodajte margarin i mešajte dok se margarin ne otopi.
  • Potom dodajte mleveni keks i mlevene orahe, pa sve dobro sjedinite.
  • Dobijenu smesu podelite na dva dela.
  • Jedan ostavite žut, a u drugi dodajte rastopljenu čokoladu.
  • U pravougaoni pleh najpre sipajte deo sa čokoladom, a onda i drugi deo smese.
  • Ostavite u frižideru.
  • Glazuru napravite tek kad se kolač u potpunosti stegne.
  • U šerpicu sipajte ulje, vodu, šećer, margarin i čokoladu za kuvanje, pa mešajte na ringli dok se svi sastojci ne sjedine.
  • Dok je glazura topla prelijte je preko kolača i ostavite da se ohladi.
  • Potom isceite bajaderu na kocke ili štanglice i služite.
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs