Prave zimske krofne sa jabukom od kojih će zamirisati cela kuća. Testo je predivno i mekano kao pena, a ne trebaju vam ni kvasac, ni jaja ni mleko. Peku se u rerni, pa ne morate da stojite pored šporeta i da pržite.
Sastojci:
- 1 jabuka
- oko 800 g brašna
- 40 g svežeg kvasca
- 2 kašičice šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 1/2 kašičice kurkume
- 100 ml ulja
- 350 ml mlake vode
- 1 kašičica soli
Još:
- šećer
- cimet
- orasi
Priprema:
- Kvasa i šećer pomešajte sa mlakom vodom.
- Ostavite da nadođe.
- Zatim dodajte rendanu jabuku, ulje, vanilin šećer, kurkumu, promešajte, pa sipajte brašno i so.
- Umesite testo i ostavite da nadođe.
- Premesite, razvucite oklagijom, ne pretanko.
- Manjom čašicom vadite krofne, slažite na tepsiju i ostavite deset minuta da odstoje.
- Za to vreme uključite rernu na 200°C.
- Krofne namažite uljem, poprskajte vodom, možete odozgo staviti malo šećera i cimeta.
- Pecite ih oko 20 minuta ili dok blago ne porumene.
- Vrele poprskajte vodom, uvaljajte u šećer, cimet i orahe.