Količina namirnica se odnosi na ručak za pet osoba, te je vi u skladu sa brojem gostiju povećajte.
Sastojci:
- 4 glavice crnog luka srednje veličine
- 2 praziluka
- 5 većih šargarepa
- 1 koren peršuna
- 1/4 korena celera
- 4 čena belog luka
- 500 g pirinča
- 1 veći krompir
- 500 g dimljenog šarana
- 2 glavice kiselog kupusa
- začin
- paprika mlevena slatka
- lovorov list
- biber
- brasno
- so
- vezica peršunovog lista
Priprema:
- Sipati ulje u veću šerpu da bude debljine prsta.
- Na ulju izdinstati crni luk i praziluk.
- Pirinač potopiti u vodu.
- Beli luk sitno iseckati.
- Šargarepu, celer i peršun izrendati na krupno rende i sve ovo dodati u luk i nastaviti sa dinstanjem 10 minuta.
- Zatim dodati pirinač koji smo ocedili od vode i dinstati jos 10 minuta.
- Skloniti sa šporeta i dodati začin, biber, so, mlevenu pa
- priku, izrendani krompir, list peršuna i jednu ravnu kašiku brašna.
- Savijati sarme i ređati u zemljani sač ili vatrostalnu činiju ili već gde vam odgovara, ribu iseći i ređati između sarme.
- Zatim, naliti vodom, prekriti listovima kupusa i peći.
- Ako pečete u zemljanom saču, peći polklopljeno četiri sata na 150 stepeni.
- Što se duže krčkaju, biće ukusnije!