TRADICIONALNI DELIKATES

OVO ITALIJANSKO TRADICIONALNO JELO NA KAŠIKU JE DELIKATES BEZ PREMCA: Jotu svi morate da isprobate!(RECEPT)

Jota je čorbasto jelo od pasulja i kiselog kupusa , koje se od davnina priprema u svim italijanskim regijama i smatra se specijalitetom!

Recepti
19:03h Autor:
OVO ITALIJANSKO TRADICIONALNO JELO NA KAŠIKU JE DELIKATES BEZ PREMCA: Jotu svi morate da isprobate!(RECEPT)
Foto: Shutterstock

Jeste li ikad čuli za jotu, tradicionalno italijansko jelo koje spaja dve omiljene zimske namirnice, pasulj i kiseli kupus? Mi vam danas donosimo recept za ovu pravu zimsku čorbicu.

Iako je kod nas navika da pasulj jedemo „solo“ u kombinaciji sa suvim mesom i kobasicama, Italijani ga kombinuju sa testeninom, pa i sa kiselim kupusom. Spoj sa kiselim kupusom se tradicionalno zove jota i iz iskustva vam možemo reći da je to fenomenalan spoj.

Potrebni sastojci:

  • 500 g suvog pasulja koji se namakao preko noći
  • 250 g krompira iseckanog na kockice
  • Lovorov list
  • So, biber

Za kiseli kupus

  • 500 g naribanog kiselog kupusa
  • ½ glavice crvenog luka, naseckanog
  • 250 g slanine iseckane na kockice
  • biber, ulje

Zaprška

Pasulj namačite u vodi preko noći, sutradan ga isperite stavite u veću posudu, prelijte vodom i kuvajte dok ne omekša zajedno sa lovorovim listom – oko sat vremena. Nakon pola sata kuvanja u pasulj dodajte na kocke iseckan krompir da se kuva zajedno sa pasuljem.

Kad su pasulj i krompir skuvani vi pređite na pripremu kiselog kupusa. Kiseli kupus ocedite i isperite ako je previše slan. Na malo ulja dinstajte na kockice isečenu slaninu dok ne počne puštati mast. Na slaninu dodajte crveni luk, pa sve zajedno dinstajte dok luk ne omekša. Kad je luk omekšao dodajte kupus koji ste dobro iscedili od viška vode. Sve promešajte, pa zalijte vodom tek toliko da prekrije kupus, pa ostavite da krčka lagano dok sva tečnost ne ispari, oko sat vremena.

Nakon toga spojite pasulj i kiseli kupus pa stavite da se krčka oko pola sata do 40 minuta da se svi ukusi spoje. Pazite samo da dodavate dovoljno tekućine i da povremeno promešate.

15 minuta pre kraja kuvanja od belog luka, ulja i brašna napravite klasičnu zapršku, a ako želite možete dodati i mlevenu ili tucanu crvenu papriku.

Kao i obični pasulj što je više budete podgrejavali jota će biti sve ukusnija.

Napomena: U jotu po želji možete dodati suva rebarca, kobasice, kolenicu

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs