probajte

Pogačice sa origanom i belim lukom: Lepše od kiflica, mekane i sledećeg dana! (RECEPT)

Ukoliko volite da mesite kiflice ili neka druga peciva, ovo je pravi recept za vas.

Recepti
Autor:
Pogačice sa origanom i belim lukom: Lepše od kiflica, mekane i sledećeg dana! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Vazdušasto i meko testo, kao i neodoljivi miris origana učiniće ove pogačice vašim omiljenim doručkom već na prvi zalogaj! Pogačice s belim lukom, kimom, origanom i maslinovim uljem odlično se slažu uz grčki jogurt, a možete ih jesti i dan nakon pravljenja.

Sastojci:

  • 1kg brašna
  • 2 jajeta
  • 1/2l mleka
  • 1dl vode
  • 1,5dl ulja
  • 1 kockica svežeg kvasac
  • kašičica šećera
  • kašičica soli
  • 1 jaje za premazivanje
  • 1dl maslinovog ulja
  • 4 čena belog luka (što sitnije iseckan)
  • origano ili neki drugi začin koji volite
  • kašičica kima

Priprema:

U malo toplog mleka dodajte šećer i izmrvljen kvasac. Ostavite petnaestak minuta da se kvasac rastopi i počne da bubri. U međuvremenu umutite jaja. Dodajte mleko, vodu, šećer, so i ulje. Sipajte i kvasac, pa sve lagano promešajte.

Postepeno dodajte brašno i rukama mesite testo. Kad prestane da se lepi za ruke, testo je gotovo. Ostavite ga u posudi i premažite s malo ulja kako mu se površina ne bi osušila. Prekrijte posudu vlažnom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi oko 2 sata, da nadođe.

Kada testo nadođe, formirajte 12 loptica približno iste veličine. Poređajte ih u pleh obložen pek papirom i ostavite da odstoje još tridesetak minuta. Premažite loptice jednim umućenim jajetom i pecite ih na 180 stepeni sve dok ne dobiju zlatnu boju.

Kada su pogačice ispečene, premažite ih marinadom od maslinovog ulja, sitno seckanog belog luka i origana. Ostavite pogačice da upiju marinadu, pospite ih kimom i poslužite dok su tople. Uživajte u ukusnom pecivu i aromi koja će ispuniti celu kuću.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs