Saveti italijanskog stručnjaka

Koji sos ide uz koju testeninu: Ovakva će svaki put biti savršena!

Tradicionalni bolonjeze sos uvek je pobednik u kombinaciji sa špagetima

Recepti
Autor:
Koji sos ide uz koju testeninu: Ovakva će svaki put biti savršena!
Foto: Profimedia

U italijanskoj kuhinji postoji stotine lepo izrađenih oblika testenine, a kako bi stvorili vrhunsko jelo potrebno je znati koja vrsta testenine najbolje ide uz određeni sos.

Italijanski stručnjak za hranu, Đuido Pedreli dao je svoje stručno mišljenje za najbolje kombinacije sosa i testenine koje možete isprobati kod kuće, piše Dejli mejl.

1. Špageti

Najbolje idu uz: Sos od paradajza, bolonjeze ili bez umaka

Špageti su međunarodno jelo sreće koje svi vole. Njih je najbolje poslužiti s laganim sosom od paradajza ili čak bez umaka - samo sa malo rendanog sira i bibera.

Tradicionalni bolonjeze sos uvek je pobednik u kombinaciji sa špagetima, jer se bogati umak od paradajza dobro uklapa, pa je sve puno raskošnog ukusa.

Kad se pitate koliko sosa dodati u testeninu, bitno je da se ona "natopi" u umaku, ali ne previše, a ni premalo.

Najbolji recept za domaći hleb: S razlogom ga svakog dana pogleda 50.000 ljudi!

foto: Shutterstock

2. Pene

Najbolje ide s gušćim, težim i umacima s komadićima mesa ili nečeg sličnog.

Pene rigate testenina ima rebrastu površinu dok je pene lisce glatka, ali uprkos razlikama u teksturi, trebalo bi da se odlučite za gušće bazne umake s puno sastojaka, kako bi se "zalepili" za testeninu.

Pene je takođe sjajan i sa bolonjeze sosom, a ovu testeninu još možete koristiti i s umacima od mesa ili od sira.

3. Farfale

Najbolje ide uz lagane umake s kremastom podlogom i sveže povrće. Ova vrsta testenine super je za blage umake, što znači da joj možete dodati pavlaku za kuvanje sa začinima ili sa sezonskim povrćem i maslinovim uljem.

Najbolji recept za domaći hleb: S razlogom ga svakog dana pogleda 50.000 ljudi!

foto: Shutterstock

4. Taljatele

Najbolje idu uz ukusan sos sa mesom, odnosno ovakvoj vrsti testenine pristaju bogati i teški umaci. Sosovi s komadićima mesa, bolonjeze, čak i umaci s kremastom podlogom, ali s nekim dodatkom savršeno će pristajati uz ove široke rezance. Ova testenina savršeno će se uklopiti i sa pestom.

5. Fusili

Najbolje se slaže s pesto sosom. Najbolje su kada se upare s malo težim umacima koji se "zarobe" u ovakvoj testenini, poput sosa od paradajza s dodatkom povrća ili čak bolonjeze sosom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs