Odgovarajući sos može čak i obično pečeno pile da pretvori u neverovatan gastronomski užitak.
Predstavljamo vam najlepše recepte za sosove uz koje će vaša piletina biti apsolutno savršena!
1. Sos sa belim vinom
Sastojci: 1/3 šolje sitno iseckanog luka, pola šolje pilećeg bujona, 1/4 šolje suvog belog vina, 2 kašike belog vinskog sirćeta, 2 kašike putera, 2 kašike sitno seckanog svežeg vlašca.
Priprema: Tiganj zagrejte na srednju temperaturu i dodajte malo biljnog ulja za kuvanje. U njega stavite sitno iseckan luk da se prži otprilike 2 minuta, često mešajući. U tako pripremljen sos sipajte pileći bujon, belo vino i sirće i stavite da proključa. Kuvajte sos dok se ne zgusne, a višak tečnosti ne ispari (oko 5 minuta kuvanja). Dodajte puter i vlašac, pomešajte da se puter lepo rastopi, pa prelijte piletinu.
2. Sos sa belim lukom, javorovim sirupom i ruzmarinom
Sastojci: 2 kašike maslinovog ulja, 2 čena belog luka, 1/4 šolje suvog belog vina, 1/4 šolja pilećeg bujona, 2 kašike javorovog sirupa, 2 kašike senfa, 3/4 kašičice seckanog svežeg ruzmarina, pola kašičice sveže mlevenog bibera.
Priprema: U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje visokoj temperaturi. U tiganj dodajte seckani beli luk. Dinstajte do 30 sekundi, neprestano mešajući. Stavite vino, pileći bujon, javorov sirup i senf, pa sačekajte da provri. Kuvajte dok tečnost ne ispari (oko 5 minuta), povremeno mešajući. Sos skinite sa ringle i u njega dodajte ruzmarin i biber.
3. Sos od majoneza i limunovog soka
Sastojci: 1/4 šolje majoneza, 2 kašike belog sirćeta, 1 kašičica svežeg limunovog soka, pola kašičice sveže mlevenog crnog bibera, 1/4 kašičica soli, 1 samleven čen belog luka.
Priprema: Izgnječite beli luk tako da pusti svoj sok. U jednu posudu dodajte sve sastojke i dobro promešajte. Sos je gotov!
4. Ljuti sos
Sastojci: 1 kašika rendanog đumbira, 2/3 šolje pilećeg bujona, 3 kašike marmelade od pomorandže, 1,5 kašika soja sosa, 1,5 kašika svežeg limunovog soka, 3/4 kašičice ljutog čili sosa.
Priprema: U tiganju na srednje visokoj temperaturi zagrejte malo biljnog ulja. Dodajte rendani đumbir, pržite 1 minut, uz neprestano mešanje. Dodajte i druge sastojke: pileći bujon, marmeladu od pomorandže i soja sos i sačekajte da provri. Kuvajte dok smesa ne postane bogata i gusta. Sos pomešajte sa svežim limunovim sokom i ljutim sosom.
5. Turski sos
Sastojci: pola šolje istopljenog maslaca, pola šolje brašna, 4 šolje pilećeg bujona, 2 struka sveže majčine dušice, sokovi iz pečenog pileta, so i mleveni crni biber po ukusu.
Priprema: Napravite zapršku od istopljenog maslaca i brašna i ostavite je sa strane. U šerpu sipajte pileći bujon, struk majčine dušice i sok od pripremljenog pileta i ostavite da provri. Smanjite vatru i ostavite smesu da se polako krčka. Sos kuvajte na slaboj vatri oko 10 minuta dok ne dostigne željenu gustinu. Sos začinite solju i biberom po ukusu, procedite i izvadite majčinu dušicu.
6. Holandeze sos
Sastojci: 3 žumanca, 100 g istopljenog maslaca, 2 kašike limunovog soka, 1/4 kašičice soli, prstohvat belog bibera, 2 kašike pilećeg bujona, pola glavice luka, crni biber u zrnu.
Priprema: Isckajte luk i kuvajte sa crnim biberom u zrnu. Pomešajte žumance, limunov sok, skuvani luk, bujon, so i biber, pa mutite sve sastojke na velikoj brzini oko 30 sekundi. Nakon toga, dok još mutite, polako dodajte istopljeni maslac. Mešajte dok se ne dobije homogena smesa.
Izaberite onaj koji je baš po vašem ukusu i uživajte u najsočnijoj piletini