Šubarice ili ruske kape su starinski kolač koji se sviđa gotovo svima. Mekan i ukusan, sastoji se od čokolade i kokosa što je svakako jedna od najboljih kombinacija. Zbog svog izgleda, koji je veoma zanimljiv i podseća na popularni ruski odevni predmet, dobio je ime, ali njegov unutrašnj presek takođe je nešto što će vas oduševiti. Zbog svega toga, bacite se na posao!

Sastojci za koru:

  • 4 jaja
  • 250 g brašna
  • 250 g šećera
  • 100 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 2 kašičice kakaa
  • 1 prašak za pecivo


Sastojci za fil:

  • 1l mleka
  • 300 g šećera
  • 300 g putera
  • 200 g brašna
  • 1 vanilin šećer
  • ekstrakt vanile
  • 120 g kokosovog brašna

Sastojci za ukrašavanje:

  • 100 g čokolade
  • kašičica ulja


Priprema fila:

U posudu dodajte i dobro promešajte brašno, šećer i vanilin šećer. Odvojite deo hladnog mleka i lagano ga ulivajte u smesu brašna i šećera dok ih mutite mikserom mutite. Mora nastati glatka smesa. Ostatak mleka stavite da se kuva. Mleko ne sme da zakipi, već kada bude toplo, u njega dodajte prethodno napravljenu smesu. Kuvajte 10 minuta uz stalno mešanje i dok se ne zgusne.

Sklonite s vatre i ostavite sa strane. Obavezno prekrijte folijom kako se gornji sloj ne bi stvrdnuo. Krem pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.

U novu posudu dodajte puter i lagano, uz neprestano mućenje mikserom, dodajte do po do fila. Dobijena smesa mora biti veoma glatka. Pred kraj miksanja dodajte ekstrakt vanile po želji.

Ukrašavanje:

U lonac stavi vodu i na nju posudu koja podržava toplinu. Pričekaj da voda zakipi, a zatim malo smanji vatru. Dodaj u nju čokoladu za kuvanje i kašičicu ulja i sačekaj da se otopi. Nakon što dobiješ smesu od čokolade i ulja stavi je sa strane na dva do tri minuta da se malo ohladi. Uzmi kašičicu i zagrabi malo smese pa je stavite na vrh kolačića i razmažite je preko celog kruga. Kolačiće stavite u frižider na sat vremena nakon čega su spremni za posluživanje.

Prijatno!



Ovaj kolač izgleda sjajno, lako se pravi, svi ga obožavaju. Višak slobodnog vremena iskoristite upravo za njegovu pripremu.