Receptura stara čitav jedan vek

Torta sa greškom: Zašto je ovaj slatkiš od 4 sastojka najpopularniji u Italiji već 100 godina!

Zanimljiva priča, još zanimljiviji ukus

Recepti
13:58h Autor:
Torta sa greškom: Zašto je ovaj slatkiš od 4 sastojka najpopularniji u Italiji već 100 godina!
Foto: Shutterstock

Svi smo čuli za magično italijansko ostrvo Kapri, ali mnogi ne znaju za najpoznatiju poslasticu sa ovog mesta - tortu ili kolač Kapreze.

U pitanju je čokoladni klasik koji možete da pravite svakog dana kod kuće, i to od svega četiri sastojka!

Osim mesta na kojem je nastala, zanimljiv je i način kako je ova poslastica prvi put pripremljena - greškom.

Legenda kaže da je kuvar po imenu Karmin di Fjore 1920. godine prvi put napravio Kapreze tortu u jednoj zanatskoj radionici na Kapriju, i to kada mu je naređeno da napravi slatkiš za tri Amerikanca.

Kada je čuo da su u pitanju mafijaši Al Kaponea, kuvar je od straha zaboravio da u tortu stavi brašno. To, naravno, nije smeo da kaže, pa je slatkiš poslužio takvog kakav je ispao. I rezultat je bio sjajan! Njegova "torta s greškom" postala je jedna od najpoznatijih širom Italije.

Recept za Kapreze tortu

Sastojci: 4 jaja, 150 g šećera u prahu, 150 g crne čokolade, 200 g mlevenih badema, 130 g putera, šećer u prahu za ukrašavanje.

foto: Shutterstock

Priprema: Čokoladu i puter otopite na pari, tako da dobijete fin krem. Ostavite da se ohladi. Žumanca odvojite od belanaca, pa belanca umutite u čvrst sneg sa polovinom šećera u prahu. Žumanca umutiti sa ostatkom šećera, dodajte otopljen puter sa čokoladom, pa lepo umutite na slaboj brzini. Dodajte mlevene bademe, pa promešajte kašikom, a zatim veoma lagano umešajte i umućena belanca.

U dobro podmazan pleh ili obložen pek papirom sipajte smesu i pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 170 stepeni, oko 30 minuta.

Čačkalicom proverite da li je pečeno, ali imajte u vidu da je osnovna odlika delikatne Kapreze torte to što u sredini treba da ostane vlažna i kremasta.

Pečenu i prohlađenu tortu pospite sa malo šećera u prahu i poslužite - najlepša je dok se jede topla.

Hrskava spolja, unutra mekana i kremasta, Kapreze torta će vas sigurno osvojiti na prvi zalogaj! Iako vam zbog sastojaka možda deluje "teško", ukus je neverovatno lagan i veoma prija uz šoljicu kafe.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs