Morate da probate

Zlatne kiflice: Pufnasto testo bez mleka i putera, narastu trostruko! (RECEPT)

Mekane, vazdušaste i lagane

Recepti
Autor:
Zlatne kiflice: Pufnasto testo bez mleka i putera, narastu trostruko! (RECEPT)
Foto: Giphy.com

Sastojci: 300 ml jogurta, 200 ml vode, 200 ml ulja, 1 kašika šećera, 1 kašika soli, 2 jaja, 1.200 g mekog brašna, 40 g svežeg ili 15 g suvog kvasca.

Priprema: Zagrejati vodu, da bude topla, dodati šećer i kvasac i sve promešati, pa ostaviti 10 minuta da odstoji. Za to vreme u jednu veću i dublju posudu staviti jogurt. Zagrejati ulje, da bude toplo pa istresti skoro sve u jogurt. Ostaviti malo, nekoliko kašika da bi se testo posle mešenja premazalo.

Kada je kvasac nadošao dodati i njega u mešavinu jogurta i ulja. Dodati i jaja i sve izraditi žicom. Zatim dodati oko 500 g brašna i so, pa opet sve dobro izraditi žicom ili varjačom. Dodati još 500 g brašna i mesiti testo. Dodati još malo, oko 100 g, da se ne bi lepilo za ruke. Ne morate potrošiti svu količinu brašna - preostaće vam i za mešenje i radnu površinu.

Oblikovati loptu od testa pa premazati preostalim uljem i ostaviti na toplom mesto sat vremena da odstoji. Odstajalo i naraslo testo blago, uz pomoć malo brašna premesiti. Oblikovati opet loptu, pa posuti sto brašnom. Treba vam veliki trpezarijski sto. Razvući veliki krug koliko god da vam je širok sto.

Iseći sekačem za picu na pola, pa pola i onda svaki deo na pola, pa pola. Dobiju se 32 uska, a dugačka trougla. Punite po želji i zamotavajte kifle.

Ređate u podmazan pleh. Premažite uljem i ostavite sa rastu 20-30 minuta, pa uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni. Peći kiflice 20 minuta ili dok ne porumene po vašoj želji. Uživajte!

Sočne čokoladne kocke sa šlagom: Brz recept za svaki dan! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs