ljubav na prvi zalogaj

Čeburek, punjene lepinjice bez kvasca: Ovo je najlepši turski recept!

Ukućani će vam tražiti da im pravite svaki dan

Recepti
10:52h Autor:
Čeburek, punjene lepinjice bez kvasca: Ovo je najlepši turski recept!
Foto: Profimedia

Čeburek ili Čebureki je vrsta brze hrane, lepinjice koje izgledom podsećaju na pancerote ili kalcone, ali to nisu, testo je bez kvasca, pravi se kao vučeno, samo od brašna i vode, a ukus je fantastičan. Potiču, pretpostavljate, naravno iz Turske.

Priprema testa: 500 gr mekog brašna, malo da se premesi i razvuče, 250 ml vode, 2 kašike ulja, prstohvat soli.

Nadev: 500 gr mlevenog mesa 1 veća glavica crnog luka, malo soli i bibera, po ukusu

Priprema: Staviti brašno u veću posudu, napraviti udubljenje pa sipati vodu i ulje i malo posoliti. Umesiti testo. Testo mesite nešto duže, dok se sve lepo ne poveže i ne ujednači. Nekih 5 minuta. Testo je tvrđe i tako i treba i da bude. Ostavite ga 30 minuta da odstoji pokriveno krpom.

Za to vreme iseckate sitno luk, pomešate sa mesom i začinima pa i meso premesite da se meso, luk i začini povežu. Testo podeliti na 12 jednakih delova i svaki oblikovati u lopticu. Ne mesite dugo jer će testo postati žilavije i teže se razvlačiti, ali ako vam se i to desi samo loptice ostavite malo da odstoje, otpustiće. Svaku lopticu razvući u krug ili približno krugu što tanje možete. Uzimati rukom nadev pa na polovinu kruga staviti. Prebaciti drugu polovinu i viljuškom stisnuti testo. Višak testa odseći.

U veći tiganj usuti ulja kao kada pohujete pa spuštati čeburek da se peče na srednjoj vatri ravnomerno sa obe strane. Ne brinite neće biti masno. Ocediti pečeno na ubrus pa poslužiti. Odlično se slaže uz umućenu pavlaku u koju dodate belog luka i peršunovog lista. Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs