Sastojci za vučeno testo:
- 500 grama običnog belog glatkog brašna
- 300 ml tople vode
- 50 ml ulja
- 2 kašičice soli
- ulje za ruke i za premazivanje
Sastojci za punjenje:
- 1/2 kg mlevenog mesa (čista svinjetina ili mešano)
- 400 grama rendane bundeve
- 2 kašičice sode bikarbone
- 3-4 kašičice himalajske soli
- malo kajenskog bibera
- dosta sveže mlevenog šarenog bibera
- 2 glavice crvenog luka
Bosanski burek od gotovih kora: Od sada ćete ga samo ovako praviti! (RECEPT)
Priprema:
- Testo zamesite od svih navedenih sastojaka tako da u brašno dodate toplu vodu i sve ostale sastojke, te mesite 10 – 15 minuta.
- Podelite ga na 3 kuglice koje ćete ravnomerno izvagati.
- Testo bogato nauljite i ostavite u posudu koju ste prekrili prozirnom folijom da se ne bi isušilo.
- Ostavite ga da odstoji minimalno 30 minuta ali najbolje je i kada ga ostavite u frižideru preko noći pa koristimo idući dan.
- Pre nego što razvučete testo, izvadite iz frižidera 30 minuta da odstoji na sobnoj temperaturi.
- Pripremite stolnjak, nauljite ruke i iz sredine krenemo lagano razvlačite krajeve sve dok ne bude jako tanko i prozračno.
- Punjenje pripremajte tako što ćete najpre narendajte bundevu, naseckajte sitno luk i sve pomešajte dobro s mlevenim mesom i začinima.
- Na razvučeno testo pospite ulje, a onda na to sve rasporedite nadev od mlevenog mesa i bundeve. Nadeva ćete imati za 3 okrugla bureka.
- Zarolajte testo pomoću stolnjaka do pola, pa onda s druge strane opet do pola.
- Zarolamo u oblik okruglog motanog bureka ili oblik po želji, te premažite s još malo ulja.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 – 190 Celzijusa 35 minuta.
- Korica će biti hrskava, a unutrašnjost mekana i aromatična.
Burek sa mesom: Od sada omiljeni pekarski proizvod pravimo kod kuće! (RECEPT)