ODUŠEVIĆETE SE

Domaći motani burek s mesom i bundevom: Smazaćete za tili čas! (RECEPT)

Isprobajte burek na malo drugačiji način jer ukus je fenomenalan

Recepti
Autor:
Domaći motani burek s mesom i bundevom: Smazaćete za tili čas! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci za vučeno testo:

  • 500 grama običnog belog glatkog brašna
  • 300 ml tople vode
  • 50 ml ulja
  • 2 kašičice soli
  • ulje za ruke i za premazivanje

Sastojci za punjenje:

  • 1/2 kg mlevenog mesa (čista svinjetina ili mešano)
  • 400 grama rendane bundeve
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 3-4 kašičice himalajske soli
  • malo kajenskog bibera
  • dosta sveže mlevenog šarenog bibera
  • 2 glavice crvenog luka

Bosanski burek od gotovih kora: Od sada ćete ga samo ovako praviti! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Priprema:

  • Testo zamesite od svih navedenih sastojaka tako da u brašno dodate toplu vodu i sve ostale sastojke, te mesite 10 – 15 minuta.
  • Podelite ga na 3 kuglice koje ćete ravnomerno izvagati.
  • Testo bogato nauljite i ostavite u posudu koju ste prekrili prozirnom folijom da se ne bi isušilo.
  • Ostavite ga da odstoji minimalno 30 minuta ali najbolje je i kada ga ostavite u frižideru preko noći pa koristimo idući dan.
  • Pre nego što razvučete testo, izvadite iz frižidera 30 minuta da odstoji na sobnoj temperaturi.
  • Pripremite stolnjak, nauljite ruke i iz sredine krenemo lagano razvlačite krajeve sve dok ne bude jako tanko i prozračno.
  • Punjenje pripremajte tako što ćete najpre narendajte bundevu, naseckajte sitno luk i sve pomešajte dobro s mlevenim mesom i začinima.
  • Na razvučeno testo pospite ulje, a onda na to sve rasporedite nadev od mlevenog mesa i bundeve. Nadeva ćete imati za 3 okrugla bureka.
  • Zarolajte testo pomoću stolnjaka do pola, pa onda s druge strane opet do pola.
  • Zarolamo u oblik okruglog motanog bureka ili oblik po želji, te premažite s još malo ulja.
  • Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 – 190 Celzijusa 35 minuta.
  • Korica će biti hrskava, a unutrašnjost mekana i aromatična.

Burek sa mesom: Od sada omiljeni pekarski proizvod pravimo kod kuće! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs